29.11.16

Температура

Взимку, поки живицй світ у сплячці,  дуже гарно вивчати неживу природу. Тому в нас починається "Фізика".
Спершу знайомство з температурою. Маємо три баночки - з холодною, гарячою і теплою водою. Цікаво, що діти теплу сприймають як "прохолодну". Спершу перевіряємо органолептичним (гг :) ) методом - тобто торкаємось пальцем - температуру води в баночках. Замальовуємо в альбоми.
Спостерігаємо, що на баночці з гарячую водою випала роса - на склі всередині. Згадуємо чи бачив хто, як вода закипає: спершу над водою виникає пара, тоді з'язляються невеличкі бульбашки, потім бульбашки стаютья все більші. І пари все більше. 
І що таке взагалі пара. Говоримо про те, що вода, та й усі речовини, вкладаються з маленьких частинок, які називають "молекули". Коли водичка тепленька, молекули сидять одна біля одної, а коли воду нагрівати, їм стає жарко і вони починають швидко-швидко рухатись. Ті, що опиняються поближче до поверхні, так швидко розганяються, що вискакують у повітря - це і є пара.
Так от, пара, яка піднімається від гарячої води, а тоді торкається прохолодного скла баночки. Там молекулам стає прохолодно і вони починають тулитись одна до одної і знову збираються в крапельки.
Те саме відбувається з окулярами людини, яка заходить з морозу в тепле приміщення. Молекули пари, яка є в примішенні, торкаються холодного скельця і починають тулитись одна до одної. І ми кажемо, що окуляри "запітніли".
Потім хекаємо на вікно і спостерігаємо, як пара з нашого подиху осідає на холодному вікні дрібними крапельками.
А що відбувається з водою, якщо її ще охолоджувати? Вона замерзає. Це молекулас стає вже так холодно, що вони вже так сильно туляться одна до одної, між ними майже не лишається місця - так, що вода стає твердою - стає льодом. Набираємо в баночку води по вінця і ставимо в морозилку.
Наступного дня ми її звідти дістанемо і перевіримо як лід замерз і трохи виліз з баночки. Вона має дивовижні властивості. От наприклад - це єдина речовина, яка збільшується в об'ємі при замерзанні.
І на останок робимо дослід з таненням води. Ми попросили двох добровольців збігати набрати у металевий посід снігу. Так, щедро, запресувати побільше.
А тоді розтопили його на плиті і помітили, що з повного бідончика натопилось заледве на два пальці води. 
Чому так? 
А ви колись бачили сніжинки? Бачили як вони виглядають? це такі окремі палички льоду, між якими повітря. І от власне, у повному бідончику снігу виявляється повно повітря :)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар