30.09.23

Екскурсія у Бабин Яр

29 вересня 2023 року (у річницю розстрілів у Бабиному Яру) ми проклали маршрут, яким вирішили пройти з учнями БеркоШко, щоб побачити сам Бабин Яр і пам'ятки, які там розміщені:


Послухати історію цього місця можна у Ниточках історії подкасту Валентність:

Пам'ятники були створені в різні часи, за різних обставин, тож цікаво було дослідити, які емоції вони викликають, що прагнуть відзначити.

Розпочали мандрівку на Куренівці, де встановлений пам'ятник Анатолію Кузнєцову. Він був хлопчиком, коли став свідком розстрілів євреїв в Бабиному Яру і в дорослому віці описав їх в романі Бабин Яр.

Цікаво, що оголошення написане двома мовами: українською і німецькою (жодної російської). І зазначено перетин вулиць: Мельника і Доктерівської. Іменем Ювеналія Мельника в той час називалась нинішня вулиця Іллєнка. А от Доктерівської немає. Спершу була думка, що це німці на слух так передали назву "Дегтярівська", але це виявилась вулиця Дорогожицька.

У 1941 році на перетині цих вулиць був вхід до єврейського цвинтаря, який совєтський режим згодом зрівняв з землею і збудував телецентр.

Зараз тут можна знайти пам'ятний знак, зі слідами ніг, де починалась "Дорога смерті". До Бабиного Яру пішки — не більше 10 хвилин.

Далі ми дійшли до меморіального комплексу, де у 1991 році була встановлена Менора. 

Просто поруч з Менорою у 2021 році створили символічну розкладну синагогу-книжку. Ми не потрапили на її розкладання, але все одно вона виглядає дуже цікаво.

Зовсім поруч також розташована Кришталева стіна плачу, створена Мариною Абрамович, і Дзеркальне поле. 



На жаль, історія Бабиного Яру не вичерпується лише Голокостом.

У 1961 році тут сталася ще й техногенна катастрофа. Знаходимо цегляну інсталяцію в пам'ять про ці події.

Далі проходимо до ще двох пам'ятників: ромам, знищеним нацистами.

І дітям, розстріляним у Бабиному Яру:

Під час двох днів 29-20 вересня в Бабиному Яру біло розстріляно понад 34 тисячі євреїв. Але загалом в цьому місці було страчено понад 100 тисяч: військовополонених і українських націоналістів. Зокрема, тут загинула українська поетка Олена Теліга.

На її честь названа вулиця, що проходить в тому місці, де раніше пролягав один з відрогів Бабиного Яру. 

І на завершення ми дійшли до пам'ятника жертвам Бабиного Яру 1976 року. В СССР не робили акценту на тому, що тут залинули євреї, роми чи українці. Тож називається він «Пам'ятник радянським громадянам та військовополоненим солдатам і офіцерам Радянської армії, розстріляним німецькими фашистами у Бабиному Яру».

До Куренівки і звідти до місця збору ми їхали, а далі — ходили пішки. Загалом така екскурсія тривала 2 години. 
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар