01.01.19

Різноманітні суспільні рухи

Цього року ми вирішили розділити курс громадянської освіти на два: на правознавстві розбирати юридичні питання захисту прав людини, а, власне, на громадянській освіті, обговорювати устрій суспільства і цінності, які в ньому реалузовуються. 

Згадували, які суспільні рухи і течії помічали останнім часом: від загострення екологічного руху (помітні зміни клімату) до політичних протестів в Білорусі. Рух "black lives matter" вирішили відкласти для обговорення наступного разу. 

Обговорили протести в Білорусі: що схожого і що відміного з ситуацією в Україні, чому простести на виникали раніше, і чому виникли тепер, яких форм набуває протест, які є важелі впливу суспільства на владу і влади на суспільство. Якою може бути міжнародна підтримка, яка позиція України щодо цього. Що потрібно для того, щоб сформувати єдину державну позицію з певного питання.  

Придумали образ для державної стратегії. Як у людини є певні здібності і бажання, які вона хоче реалізувати і розвинути в собі, і для цього шукає вчителя чи тренера, який допомагає в цьому. Вчитель чи тренар може змінюватись, але розвиток має продовжуватись. Так і в країні - очільники і урядовці можуть змінюватись, але стретегія державного розвитку має розгортатися незалежно від цієї зміни. Але не повино бути так, що кожний новий вчитель каже "забудьте все, що ви вчили раніше", і щоразу рухатись в іншому напрямку. Інакше далеко не зайдеш.

Не обійшлося без обговорення мовного питання, ситуації навколо книгарні "Є" і державної підтримки культурних проектів.

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар