13.02.19

Нанотехнології

Сьогоднішня зустріч була присвячена нанотехнологіям.
Розпочали з розмови про різні речовини, з яких складаються предмети. От чому пластиковою пляшкою я можу вдарити по столу без відчутних наслідків, а скляною - ні? Тому що різні речовини мають різні властивості. Чи захочеться вам мати броньку зі скла? Чому? Вона ж така гарна ;)?
Згадали, з чого складаються речовини, і перейшли до реального magic-у : до зміни властивостей речовини шляхом маніпулювання її молекулами. Означили, що таке нанотехнології. Пофантазували, які б властивості, і, до чого, ми б хотіли додати (невидима тканина, чобітки, в яких можна ходити по стінах, і т.п.).
Дізналися про величезні теоретичні можливості в сфері нанотехнологій і вже реальні практичні застосування (не лише в сфері зміни властивостей існуючих речей, але і в створюванні нових). Наприклад, дивились коротенькі відео про водовідштовхувальну бавовну і інші речовини; скло, що саме очищається від пилу; говорили про доставку ліків в конкретні клітини; створення на нано-рівні об'єктів (наприклад, чіп, який розміром з лейкоцит, а може вмістити в себе базу знань цілого університету); міні-татуювання, які можуть визначити рівень алкоголю в організмі, проаналізувавши піт. А також дивились про нові способи реставрування фресок і обговорювали проект по розробці ліфту з екватора на геостаціонарну орбіту Землі.
Надія Молибога

Немає коментарів:

Дописати коментар