28.11.16

Зрісти сірничками

Пригадували, як вимірювали кімнату своїми "футами" і вимірювали зріст сірничками. Для цього кожний відмічав положення маківки і п'ят, а тоді брали багато сірничків і викладали їх в ряд, один за одним. Але ніг у нас тільки дві, тому вимірювати кімнату треба було чергуючи їх одну за одною. Виміряли ширину дошки двома сірничками, чергуючи їх.
А чи можна виміряти одним? Відкладали довжину сірничка, робили крейдою позначку і пересували сірничок. Але "фути" у всіх різні. І навіть сірнички бували різної довжини, в різний час, в різних країнах. Тож треба було домовитись про якусь одну для всіх одиницю для вимірювання. І так домовились про "метр". Якщо метр розділити на 10 однакових частин отримаємо дециметр. А якщо дециметр розділити на 10 частин - буде сантиметр. Так люди винайшли пристрій, для вимірювання довжини, де сантиметри розташовані один за одним, як "фути", як сірнички. І цей пристрій називається...лінійка!
Далі вчимось вимірювати довжини за допомогою лінійки, проводити під лінійку лінії (це окремий навичок, який потребує тренування). І наприкінці - відкладати відрізки обраної довжини.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар