25.10.16

Кішківник у шість разів довший за людину

Йшлося про травлення людини. Про те, який шлях проходить їжа всередині людини. Потрапляє через рот, де є зуби, язик. Зуби потрібні для відділення шматочків їжі - відкусування і для перемелення її - пережовування. Язик перемішує їжу. Слина змочує. Тобто перетравлення починається вже в роті. Тоді їжа рухається через глотку, проходить надгортанник - той шлагбаум, який не дозволяє їжі потрапляти в легені, і рухається стравоходом. Стравохід - це такий спеціальний хід для страви. Щоб його зобразити, позичили в однієї з дівчат колготки, заштовхали м'ячих і проштовхали його по всій колготині.
Відтак їжа проходить через ворітця - сфінктер, і потрапляє у шлунок, де перетравлюється - розпадається на різні поживні речовини. Якщо людина з'їсть щось неякісне або забагато, то їжа може попроситись через ворітця назовні, вона йде по стравоходу у зворотній бік - і виходить блювання. Хоча часом нудити може не пов'язано з їжею, коли закачає в машині чи на гойдалці. А ще буває, що через ворітця нагору проситься не їжа, а якісь гази чи повітря - тоді виходить відрижка.
Перетравлена їжа зі шлунку продовжує рухатись по кишківнику - знову демонструю перистальтику на колготках.
У людини кишківник приблизно в 6 разів довший за зріст людини.
Для наочності обираємо серед нас найнижчу людину - Варусю, і мотузочкою шість разів відміряємо її зріст. І цей відріз мотузочки розкладаємо в неї на животику.
А потім обираємо найвищу людину - Олю і відміряємо довжину її кишківника. А тоді порівнюємо довжини мотузочок.
Говоримо про те, що в тонкому кишечнику переважно смоктуються поживні речовини, а потім в товстому кишківнику всмоктується вода. І, зрештою, неперетравлені залишки формуються в ковбаски і виходять на "фінішну пряму" - в пряму кишку і звідти вже виходять на свободу :)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар