21.03.13

Картоплинки і кипіння

Валентина Мержиєвська
1. Роздивлялись картоплинки.
Знайшли вічка, подивились як звідти починають пробиватись паростки.

Кожний підписав свою картоплинку і поклали на віконечку пересвідчитись, що паростки з’являться з кожного вічка і картоплю так можна розмножувати.

Тобто висаджувати з одної бульби кілька кущиків.

2. Кип’ятіння води.
Вирішили перевірити чи справді в каструлі із закритою кришкою вода закипить швидше, ніж із відкритою. Перевірити з різною кількістю води.

Оскільки конфорки на плиті різної потужності, а також ми не мали двох однакових за розміром каструль. Тому вирішили робити заміри послідовно. Діти зауважили, що треба буде ще не забувати охолоджувати каструлю між дослідами. Розігріли комфорку, набрали повну каструлю води, накрили кришкою, визначили час.

Потім те саме – без кришки. Потім – півкаструлі з кришкою і ще пів каструлі – без кришки.

Ось що в нас вийшло:
Повна каструля з кришкою                            Повна каструля без кришки
9 хв                                                                                 10 хв
Півкаструлі з кришкою                                   Півкаструлі без кришки
4 з половиною хв.                                                     5 хв
Тобто ми переконались, що накривання кришкою таки пришвидшує процес. І цікаво, що вони самі помітили відповідність між кількістю води і часом закипання: «Половина закипіла вдвічі швидше!»

Немає коментарів:

Дописати коментар