14.12.15

Теплове розширення

Сьогодні ми досліджували теплове розширення. Спершу газів. На дворі в цей день було не надто холодно, тому ми завчасно поклали пляшки в морозилку. Повітря в них охололо. Кожна команда отримала пляшку з холодним повітрям всередині і повітряну кульку, яку вдягли на горлечко пляшки. Потім теплими долоньками почали зігрівати пляшку (насправді, можна було просто лишити її нагріватись при кімнатній температурі). Повітря в пляшці почало теплішати і розширюватись і надуло кульку.
Потім переходимо до дослідження твердих тіл. Маємо металеві кульки від кулькопідшипників. Спершу з картону маємо виготовити отвір, діаметром як у кульки. Для цього вчимось користуватись штангенциркулем для вимірювання діаметру кульки. Знаючи діаметр, визначаємо радіус. Циркулем малюємо коло і охайно вирізаємо. Перевіряємо, чи пролітає крізь нього кулька. Пролітає :)
Тоді кладемо кульки у завбачливо натоплену пічку і там вони нагріваються.
Дістаємо і пробуємо закинути у той самий отвір – а кулька застрягає. Вона також розширилась від тепла! А цікаво, чи знову зменшиться коли охолоне? Викидаємо кульки на залишки вчорашнього снігу і через якийсь час знову перевіряємо на проходження через отвір. Дивовижно! Кульки знову вільно пролітають через колечка.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар