11.04.13

Кристали

Валентина Мержиєвська
Коли планувала досліди про живий світ, думала, що у квітні ми вже будемо щось саджати на вулиці, та де там :) Погода коригує плани, тому вирощувати будемо не рослинки, а кристали. 

Починаємо класично – з солі. Тільки ми взяли сіль не кухонну, а морську, яка для ванн. 

Вирощувати кристали потрібно з насиченого розчину. Щоб його зробити, необхідно розчинити якомога більшу кількість солі у воді. А це можливо, якщо воду сильно нагріти, але не дати їй закипіти. Тому робимо водяну баню – ставимо каструльку в каструльку і на вогонь. Вода в зовнішній каструлі може закипіти, а у внутрішній – ні. Потроху засипаємо сіль і розмішуємо. До того моменту, поки сіль перестане розчинятись.

Потім необхідно солону воду процідити, щоб прибрати зайві центри кристалізації – навколо смітинок.

Розлили утворений розчин у три баночки: Машці, Іванці і Федькові. Кожний обрав собі основу для кристальчика. Іванка – поклала кристалик солі на дно, Машка – встромила у воду ниточку, а Федько прив’язав кристалик на ниточку і підвісив у розчині.

Підписали баночки, поставили на віконечко.
Кристали солі зазвичай не виростають великими, але є загальне правило кристалізації – чим повільніше охолоджується та випаровується вода, тим більшими виростають кристали. За тиждень побачимо, що з того вийшло.

Немає коментарів:

Дописати коментар