07.11.17

Безособові дієслова

Продовжуємо товаришувати з дієсловами - сьогодні знайомились детальніше із безособовими.
Вдома діти шукали картини й вигадували історії, зображені на них. Самі ж роздруковані картини ми розвісили на дошці для майбутнього завдання. Після того, як я розповіла про значення безособових дієслів, їх види та приклади, щоб збагатити словниковий запас цими словами, діти розділились на 3 групи й шукали їх у фігурах зі слів серед дієслів інших форм.
І щоб краще засвоїти практичне застосування безособових дієслів я запропонувала ввести їх у назви розвішаних на дошці картин. Ті, в які випадково потрапляли дієслова інших форм, ми спільно виправляли на безособові. Результат вийшов цікавий і в більшості випадків креативніший, ніж у самого художника :)
Наприклад відома картина Едварда Мунка “Крик” сприймається по-новому, коли її назвати “Чому вам так кричиться, міс?” або “Не хочеться бути на її місці”.
А картина Малевича “Весілля” узагалі здивувала своїми несподіваними й протилежними інтерпретаціями: “Щастить декому”, “Не везе комусь”, “Не судилося королеві”, “Чи радіється їй?”.
У час, який залишився, діти почали працювати над домашнім завданням - перекладом вірша Бориса Пастернака "Зимняя ночь" на українську мову.
Марічка Горбач

Немає коментарів:

Дописати коментар