13.03.17

Згортання циклів

Сьогодні було дуже цікаве заняття. Крім звичайних задач на лабіринти, ми вирішували задачі іншого типу, а саме - на згортання і розгортання циклів. В першому типу завдань потрібно було відшукати шматочки, які можна замінити циклом, і, власне, замінити їх; а в другому - навпаки - записати надані програмні послідовності, оформлені за допомогою циклів, розвернуто, тобто без циклів.
Перший рядок був найскладніший. Цікаво, що таку перешкоду долали по-різному. Варуся, наприклад, просто пропустила рядок і швиденько вирішила решту (маю визнати, що навіть незважаючи на те, що довелося таки потім повернутися до цього завдання, в результаті вона найперша закінчила ВСІ задачки і пішла на перерву). Вася довго бився з цим рядком, пару разів вирішуючи неправильно, а в якийсь момент просто схитрувавши (при цьому вдоволено і чесно тикаючи пальцем в місце, де він зумів "викрутитися").
В лабіринтних задачах була теж одна новинка - задача, яку, якщо звичайно помітити це, можна було вирішити за допомогою цикла "в циклі". Такого "звіра" ми ще не вчили, але троє з п'яти знайшли це вирішення, записавши структуру чисто інтуїтивно. При чому, Ден помітив наявність схожої закономірності ще в попередніх задачах на розгортання циклів, і спитав, чи можна було б так переробити, а Макс з Нонною просто застосували підхід "цикл в циклі" без чиїхось дозволів :). Макс почав вирішувати спочатку без вкладених циклів і десь всередині помітив закономірність, сказав "О!" І переробив. Як же ця ідея прийшла в голову Нонні, я не знаю, але вона одразу використала цей підхід.

Немає коментарів:

Дописати коментар