27.12.16

Поступайтесь місцями жінкам-інвалідам літнього віку з дітьми

Відбулось цікаве багаторівневе обговорення. Почали від загальних питань: про самостійність, коли не чекаєш, що хтось зробить за тебе і не обтяжуєш інших, про звертання по допомогу тоді, коли сам не можеш впоратись, про виконання прохань, а також про відчуття станів інших людей.
Потім розібрали кілька реальних ситуацій цього тижня: з тачкою, яку покинули на дорозі і ніхто не хотів забирати, і з голосною музикою. Усі учасники принесли свої вибачення: хто за те, що прохання притишити звук виглядало не як прохання, а хто за порушення законів сусідства.
Ще встигли обговорити кілька ситуацій з точки зору закону і з точки зору людяності. Наприклад, для проїзду в громадському транспорті закон зобов'язує оплатити проїзд, не перевозити небезпечні речі, поступатись місцем "жінкам-інвалідам літнього віку з дітьми" :) Але окрім того є ще неписані правила - не галасувати, бо можливо хтось поруч їде втомлений, не заходити до транспорту з морозивом, щоб випадково не замастити інших пасажирів тощо.
Також про гучну музику. Закон обумовлює притишення гучності після 22:00, але якщо за стіною хвора людина чи мала дитина, то і вдень можна бути більш чуйним до них.
Про вигул собак. Доречі, треба уточнити, як то нормує законодавство, але в будь-якому разі пам'ятати, що якою б доброю і улюбленою не була ваша собака, є люди, які їх панічно бояться, і їх фраза "та вона не кусається!" зовсім не заспокоює.
А наприкінці обрали тему для дебатів після канікул. На хвилі захоплення Шерлоком Холмсом, ось про нього і поговоримо :)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар