13.12.16

Танення льоду

Сьогодні проводимо дослід з танення льоду в різних середовищах. Є 5 скляночок.
- Що в першій?
- Гаряча вода!
- А як ви знаєте, ви ж не торкались?
- А пара піднімається! І краплинки на склі!
- А ці краплинки зовні чи всередині? - так ми згадуємо те, що дізнались на минулих заняттях і вчимось пояснювати явища, які спостерігаємо.
Далі ще є баночка з холодною водою, олією, ватою і...
- А в цій нічого немає!
- Як немає? Зовсім нічого?
Зрештою вирішуємо, що в п'ятій баночці повітря.
Тоді замальовуємо всі 5 скляночок і починаємо робити припущення. В якій з баночок крижинка розтане найшвидше, в якій наступною і так до самого повільного танення. Записуємо всі припущення на дошці.
А тоді вкидаємо одночасно крижинки і спостерігаємо. Спершу розтанула в гарячій воді, як більшість й передрікали. Тоді - в холодній воді - дивовижно :) Ніхто не міг уявити, що в холодній воді розтане швидше, ніж в теплому повітрі, олії чи, тим більше, ваті!
А далі настала повільна частина історії і крижинки зменшувались ледве помітно. Тому ми вирішили пограти в одну гру: "Йдемо в похід". Діти по-черзі називали те, що хочуть взяти з собою в похід, а я казала - можна це взяти з собою чи ні. Одразу відпали намет, спальник, ніж... Діти зрозуміли, що щось не так :) Перша річ, яку можна було взяти з собою - Платон обрав пістолет. Ще можна було Соломії взяти собаку. Даша захотіла взяти в похід маму, але ні, маму в похід можна було взяти тільки Маші, ну ще й Максу... Зіграли кілька кіл, це було весело, варіанти були все цікавіші :) Зрештою Нонна здогадалась, що можна обирати слова, які починаються на першу літеру імені того, хто називає.
Наступним розтанув лід в олії і водичка лишишась лежати на дні. Тоді в повітрі. Одразу скажу, що крижинку в повітрі краще класти на якесь підвищення, щоб стікала вода, бо інакше вона поступовьо опиниться в калюжці і це вже буде танення в холодній воді.
Лід у ваті протримався кілька годин і долежав до завершення занять. А чому так сталося - поговоримо наступного разу.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар