12.10.12

Сортування

Валентина Мержиєвська
Минулого разу ми шукали предмети, підходили під певну ознаку. Наприклад, були б червоні або дерев'яні. А цього разу вчились знаходити спільну ознаку для групи предметів, сортувати предмети за обраною ознакою.
Спершу запропоновані кілька (6-7) дерев’яних предметів діти легко розклали в дві купки: «літери» і «фігури». Потім ті самі предмети розклали в купки: «жовті» і «не жовті». Потім Федько запропонував варіант: «з дірочками» і «без дірочок», при чому з дірочками був лише один предмет – це нікого не збентежило. Усе це було зроблено швидко, без натяків і підказок. 
Тому перейшли до більш різнорідних предметів. Спершу Маша спробувала розкласти їх на купки: «чорні», «металеві» і «всі інші». Обговорили, що треба обирати якусь одну ознаку – або колір, або матеріал, бо інакше не ясно куди віднести чорні металеві предмети (до розумних чи до красивих :) ) Далі сортували легко. За кольором, формою, матеріалом. Спробували сортувати за вагою (за допомогою терезів).
Наступна група предметів: багато різних кульок (скляна, металева, пластмасова, м’ячик для пінг-понгу), мушелька, галька і горіх. Спершу Маша розділила предмети на дві купки: «кульки», тобто правильної форми і «не кульки». Тоді я попросила їх придумати ще й інші назви цим само купкам. Федько кілька разів поривався таки щось перекласти, коли я спитала що саме, він переклав горіх до кульок і сказав, що тепер є «морське» і «не морське». Горіх повернули назад і потім вони майже одночасно здогадались про «природнє» і «створене людиною».
В зошиті записали ті ознаки, за яким ми сортували предмети на занятті: розмір, колір, матеріал, форма, вага, твердість (тверде/м’яке), походження (природнє/штучне), призначення (іграшки, інструменти тощо).
Далі діти отримали 2 великі купи предметів (близько 20 шт кожний), які потрібно було розсортувати за будь-якою ознакою.

Марія обрала колір, Федько – матеріал.
Все зробили, Маша лише вагалась чи розділяти «білий» і «жовтий» метал. А Федько спершу горіх поклав до «дерева», але потім виділив йому окрему купку.

Немає коментарів:

Дописати коментар