06.12.16

Вода вспливе

Минулого разу йшлося про температуру, про замерзання і танення води, а цього разу знову про воду, тільки про інші властивості.
Спершу розказала проте, як ворони їдять горіхи - кидають на дорогу і чекають поки машина проїде і роздушить, а тоді видзьобують ядришка. А далі - відому байку Езопа про ворону і глечик. Ось ми її і відтворюємо. Взяли високу пляшку з широким горлечком, в якій води тільки до половини. Припущення щодо того, що буде відбуватись звучали приблизно так: "Вода вспливе" :)
Накидуємо камінчики, спостерігаємо, що відбувається. Вода поступово піднімається, так, що не лише ворона, а будь-хто може напитись.
Замальовуємо в альбомі побачене.
Наступний дослід на перший погляд дуже схожий. Склянка води по вінця наповнена водою і купка монет. Що буде відбуватись, якщо у воду кидати монетки? Чи виллється вода і коли. Ми вкинули більше 20 монет, всі які знайшли, але вода так і не перелилась через край, а трималась над склянкою такою "шапочкою".

Це відбувається завдяки поверхневому натягу води. Саме він якийсь час не дає воді виливатись зі склянки, збирає росу в круглі краплинки і дозволяє бігати по воді водоміркам.
А тоді лишаємо в склянці половину води і ставимо у воду олівця. І бачимо, як олівець "ламається" на межі повітря і води, а окрім того, під водою олівець виглядає товщим. Це тому, що у воді і у повітрі світло пошиюється по-різному. А предмети ми можемо бачити тільки завдяки тому, що на них падає і відбивається світло. Чим світла менше, тим складніше розгледіти щось.
Робимо ще один дослід на заломлення світла. В мисочці на дні лежить монетка. Якщо стати так, щоб монетку повністю закивав бортик мисочки і її не було видно, а потім наливати воду, то монетка поступово появляється і зрештою стає видна. Бо світло у воді, наче заглядає черед бортик.
А на завершення подивились мультик: "Коля, Оля и Архимед".
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар