09.11.16

"Шахмати для дибілів"

Перевіряли домашку, щось із нею у шестикласників стало кепсько – через раз чують не зовсім те, що я задавала, почали накопичуватися борги у Антона, цього разу борги будуть хвостами висіти до кінця семестру, хто не хоче здавати їх під ялинку – то треба поволі відробляти, вони не «розчиняться».
Ентузіазм викликала вправа на суржик: у таблиці, заповненій всуціль буквами, по горизонталі-вертикалі-діагоналі зашифровані слова з літературної мови, відповідники суржикових слів зі списку на початку аркуша. Знайти відповідник, навпроти суржикового слова вписати правильне. Всі активно занурилися і познаходили майже все.
Продовження теми суржику – діти отримали уривок із «Шахматів для дибілів» Бриниха із завданням перекласти літературною мовою.
Ще про помилки – цього разу у рекламі: поділилися на дві команди, кожна команда отримала ідентичний набір роздрукованих фото. На фото – реклама із помилками.  Завдання, виправити, правильний варіант вписати у заздалегідь підготований мною текст про монстриху, вписуючи за цифрами у пропуски виправлені слова – отримуємо текст. Одна команда озвучувала його «дуже страшно», інша – «іронічно».
Завдання на рідкісні синоніми: таблиця, знайти у другій колонці відповідники слів із першої колонки, поєднати стрілочками. Потім – в залежності від варіантів завдання – заповнити пробіли маленького текстика, вписуючи рідкіші синоніми типу «вивірка» чи «колообрій», розставляючи слова за смисловим контекстом. Озвучити свій текстик (вони різні у різних варіантів).
Олеся Мамчич

Немає коментарів:

Дописати коментар