20.11.14

If you can't find a way, create one

Ідея проведення семінару виникла з бажання поділитися досвідом, натхненням, відчути, що є інші люди зі схожими питаннями. Донедавна освіта в Україні була не надто варіативна, але зараз дедалі більше батьків усвідомлюють, що світ змінився і освіта також має змінитись.

Досвід участі у різноманітних круглих столах з питань освіти  показав, що конструктивно обговорювати ці питання складно. Надто широке коло питань, надто різноманітні погляди у учасників. Щоб уникнути поспіху і достатньо глибоко торкнутись важливих тем, ми зробили семінар БеркоШко розлогим, що дозволить зустрічатись періодично і обговорювати не лише освіту вцілому, а й конкретні напрямки.

Реформування системи освіти на державному рівні доволі затяжний процес. Чим більша система, тим більш неповоротка. Локально ж можна бути більш гнучкими.
Система завжди буде відставати від запитів спільноти, місць в екстернатах бракуватиме – до цього треба бути готовим. Втім, більшість батьків, які прагнуть альтернатив, беруть відповідальність на себе і не вважають, що хтось їм щось винен. Треба лише вишукувати можливості робити так, як вважаєш за потрібне. У тій системі, яка наразі існує. Постійно відстежувати зміни і нові можливості.
Гадаю, у міністерстві немає «злого умислу» вадити навчанню, ніхто тільки насправді не знає, як саме реформувати освіту. Тому готових рішень немає і треба шукати власні.
Просто пробувати - якісь спроби будуть більш владі, якісь менш, будуть відверті помилки, але й вражаючі досягнення будуть також.

Можна намагатись компенсувати вади школи додатковими заняттями з репетиторами, в гуртках. Але у цьому є обмеження по часу, а найголовніше по здатності дітей сприймати навчання в таких обсягах. На мою думку, зараз основною вадою школи є не брак вчителів чи оригінальних підходів, а перевантаження дітей. До школи можна лише додавати, не можна відмовитись від частини її послуг. Доводиться йти на компроміси, а отже не бути задоволеним повністю. Єдиний спосіб реалізувати освіту дітям саме так, як собі уявляєш – брати у свої руки. І це не обов’язково має бути саме домашня школа, екстернат, репетитори. Я думаю є чимало різноманітних способів освіти: пошук тренерів, відвідування публічних лекцій, навчання за відеокурсами, по скайпу, влаштування вільним слухачем тощо.
Наразі у БеркоШко ми не набираємо більше дітей і не розширяємося. Тому що ми шукали рішення для власних запитів з освіти дітей, але можливо ви знайдете більш оптимальні для своїх. Усі експериментальні школи – це відхід від універсальності, це урізноманітнення. Всі люди мають різний досвід, різні цінності і будь-яка уніфікація звужує варіативність. Якщо мені подобається БеркоШко, як школа для моїх дітей, то це не означає, що всі школи в Україні треба перебудувати за принципами БеркоШко. Можливо ви знайдете цікавіші варіанти. Наші семінари – це мотивація до пошуку ваших рішень.

І блок: 08.11.14 - 22.11.14 - 06.12.14 - 20.12.14
ІІ блок: 17.01.15 – 31.01.15 – 14.02.15 – 28.02.15

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар