01.10.14

Густина і сполучені посудини

Минулого тижня ми однакову речовину - воду - заливали у різні за об'ємом ємності. А цього тижня - в однакові ємності набирали різні речовини: борошно, цукор, олію і воду.
Зважуємо і порівнюємо вимірювання. Кухонні терези мають цікаву шкалу. Визначаємось скільки грам припадає на 1 поділку (ціну поділки). Великими поділками кілограм розділено на 5 частин, отже кожна 200 г, кожний великий проміжок ще розділений на 10, тобто маленькі поділки - через 20 г.
Визначаємо вагу і розташовуємо речовини від найважчої до найлегшої. Слово "густина" часто використовують в побуті, наприклад: "Мааама, я такий густий суп не люблю..." 
А в фізиці густиною називають вагу одиниці об'єму речовини. 
Що в нас було одиницею об'єму? - Баночка. Тож можемо сказати, що, наприклад, густина олії 360 г/баночку. А з попереднього заняття, в кого лишились записи, можна подивитись об'єм цієї баночки в мл і перерахувати густину в г/мл або г/см3.

Дослід зі сполученими посудинами ми вже колись робили, але в іншому складі, тому дещо можна повторити.
Всі досліди пропоную спершу замалювати вихідне положення рідин. Поруч - своє припущення щодо того, як розподілиться рідина після трубочки. Спостерігаємо і порівнюємо результат з припущенням.
 Спершу посудини брали однакові, потім різні за формою і поперечним перерізом.
Відтак одну з посудин піднімали на сходинку, порівнювали наскільки відрізняється рівень рідин. Одразу всі здогадались поміряти висоту сходинки. Ура, співпало! Згадали про будівельний рівень.
 Далі експериментуємо з різними речовинами. Олія в одній посудині і фарбована вода в іншій - хто переможе.
Поговорили про те, чому олія спливає на поверхні води, прив'язались до першого досліду про густину.
Показала спосіб як зібрати олію з поверхні води. Створивши різницю рівнів і висмоктавши з трубочки повітря.
Як перетікає рідина коли води більше ніж олії вже бачили. 
 Тепер навпаки - олії більше ніж води.

 А якщо вода і олія в обох посудинах?


Через те, що олія і вода близькі за густиною, а наші сполучені посудини з ребристими стіночками, рівні рідин виглядали рівними. Треба спробувати повторити дослід з речовинами відчутно різними за густиною. Бо насправді, висота стовпчика рідини має бути оберненопропорційна густині речовини. Продовжимо за тиждень :)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар