23.12.20

Кадуцей

Знайомимося з дванадцятим олімпійським Богом - Гермесом (у римлян - Меркурій). Як часто буває - позашлюбний син Зевса. Він самого народження виявився дуже прудким і толковим. І хитрим до неможливості 

В перші дні життя вкрав улюблених корівок Аполлона (і став покровителем крадіїв і хитрунів, а разом з тим і пастухів), використав їхні жили для створення ліри (став богом винахідників), потім її подарував самому ж Аполлону. Потім за винайдену сопілку вициганив собі золотий посох (став богом торгівлі), яким примирив двох змій. Так посох став кадуцеєм, а Гермес - богом перемовин.

Розжився у тата Зевса золотими крилатими сандальками і шоломом - і став вісником богів.

У зв'язку з професією багато подорожував, тож став покровителем мандрівників. Дороговкази вздовж шляхів на його честь називаються - герми. Навіть під Києвом є село Германівка, яке назване так не на честь германців, а тому, що там стоїть герма з давніх часів.

Також Гермес проводить в останню путь визначних людей. Тому його так і називають - психопомп - провідник душ. А решту смертних веде на той світ бог смерті Танатос.

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар