21.11.13

Куміхімо – японський шнурок або прикладна математика

Пережили хвилю захоплення плетінням японських традиційних шнурків куміхімо.
З мого досвіду – починати краще з найпростішого варіанту: сім ниточок – вісім зарізів на станочку. Виготовлення станочку – окремий бонус цього виду рукоділля  - окреслити циркулем коло, розділити на вісім частин (хто як здогадається).

Для мене було здивуванням, що відрізати 7 ниточок однакової довжини – теж виявилося певним викликом. Впоралися – приміряли, відрізали, притримували ниточки сусіду, рахували…J


Принцип плетіння наступний – верхній заріз на станочку завжди вільний (це – сторожовий пост самурая), туди направляється третій справа самурай, якому чергувати (третю нитку справа, рахуючи від вільного зарізу нагорі, перемістити до цього пустого зарізу). Якраз в цей день в БеркоШко вперше зявився графік чергувань – так що тема ще хвилювала.

Плели першу годину в школі – далі ідучи пішки додому, в машині, в метро. Вийшли гарні округлі шнурочки – браслети, стрічки для лялькових зачісок, у Марусі – на пеналі з двох відділів мотузочка маркує відділ з ручками.

Дійшла висновку, що плетіння куміхімо актуалізує певні математичні категорії в практичному досвіді. Наприклад, розділити коло на певну кількість частин (дроби) – 8 або 32 в більш складному варіанті. Відміряти певну кількість мотузок однакової довжини – 7, або 4 мотузки 4 кольорів (всього 16) в більш складному варіанті.
Гарно пропрацьовується орієнтація в просторі – верх-низ, право-ліво.

Є можливість знайомитись з поняттям центральної симетрії (схема на 16 мотузок), а також самостійно програмувати візерунок, виходячи з послідовності закладення мотузок певного кольору. На майбутнє J
Куміхімо
Катерина Окремова

Немає коментарів:

Дописати коментар