18.01.16

Що містить ґрунт?

Заняття про досліди. Поділилась з дітьми, чому взагалі їй спало на думку проводити досліди в БеркоШко: Коли я сама вчилась в школі, ми зовсім не робили ніяких дослідів. Тільки перемальовували їх з підручника. Тож захотілось їх справді перевірити. Цього разу робили дослідження ґрунту, за описом в підручнику.
Дослід №1: Кинути грудку землі в воду. Поява бульбашок свідчить про те, що ґрунт містить повітря.
Дослід №2: Підігріти ґрунт в металевій посудині на пальникові, накрити склом і спостерігати конденсацію пари. Це свідчить про вміст води у ґрунті.
Дослід №3: Продовжувати просмажувати ґрунт до появи диму і специфічного запаху, це має продемонструвати вміст гумусу - перегною.
Цей запах виявився настільки специфічним, що Федько сказав: "Я якось навіть почав поважати людей, які не роблять з дітьми дослідів в школі" :)
Ми просмажувати два типи ґрунту: придбаний в магазині субстрат і берковецьку землю. Субстрат смердів і димів значно більше, з чого ми зробили висновок про більший вміст органічних речовин :)
Дослід №4: Землю з випаленим гумусом, розкалатати у воді, дочекатись випадіння осаду. Пісок одразу осів на дно, глина ще якийсь час лишалась розчиненою в воді, а по поверхні плавали смітинки.
Дослід №5: Після того, як вода в попередньому досліді відстоялась, крапнути її на скло і випарувати над пальником. На склі залишиться білий слід - солі й мінерали.
Отже, можемо зробити загальний висновок, що ґрунт містить повітря, воду, органічні речовини - гумус, і неорганічні - пісок, глину, солі тощо.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар