16.12.15

Колонки, префікси та Ъ і Ь

На занятті з російської мови обговорювали написання колонок, коригувати теми, складали плани. 
Що ми робимо. По-перше, правильне написання префіксів - далі російською, щоб уникнути плутанини - приставок без\бес, раз\рас (под ударением, и только под ударением бывает еще рос-), воз\вос, вз\вс, а также одинокой, без вариантов, приставки с-. Входят они в умы молодёжи прочно, но медленно. Скоро мы с ними окончательно разберемся. Окончательно - это когда отработаем коллективно последний авторский, детьми сочинённый рассказ со словами, начинающимися с этих приставок. Кажется, таких рассказов осталось еще 4. Так что и на после каникул тоже.
Наступне, що потребує такого самого досконалого вивчення, - це складні російські букви Ъ та Ь, вони з"являються якось зненацька або делегують одна одній свої повноваження, або стирчать де їм взагалі не місце - тож, треба з ними щось вирішувати.
По-друге, нам запропонували участь у дуже серйозній справі: щоб кожна дитина, а також уся компанія, мали змогу та відповідальність висловитися (і неодноразово!) з приводу того, що саме цю конкретну дитину і компанію бентежить або приваблює у житті, у стосунках зі світом, з собою, з іншими дітьми та з дорослими. Кожен з дітей запропонував та обрав тему чи навіть декілька тем для такого вислову, і більшість вже зробили чернетки. Що з цього буде? Буде низка відвертих щирих есеїв, на кшталт журнальної колонки. Маю запевнити, що їх буде опубліковано на цілком поважному сайті www.uaua.info - це сайт для батьків, і вперше редактори сайту вдаються до того, щоб замість інших дорослих з користувачами розмовляли власне діти.
Така робота, здається, здібна підвищити у наших дітей внутрішні ("в голові") критерії щодо якості тексту, навчити планувати різні структури того, що називається "стаття", натренувати руку на різні види тексту - репортажний запис, розсуд, дослівне цитування, перифрази тощо. А також це безцінний досвід роботи з джерелами: доведеться спостерігати, запам'ятовувати, розпитувати однолітків та старших, згадувати книжки й фільми - і робити нарешті справді вагомий текст.
Займатимемося цим всю зиму й весну.
Марія Храпачова

Немає коментарів:

Дописати коментар