24.04.14

В оцті

Якось Клим підкинув ідею для досліду – розчинити шкаралупку яйця в оцті. Це як раз добре підходить до теми живого світу. Досліди з рослинками придумуються легко, а от з світом тварин дослідів менше.

Отже, беремо звичайне сире куряче яйце, заливаємо оцтом. 
Підписуємо дату і залишаємо на тиждень.

Наступного четверга дістали і дуже здивувались. 
Шкаралупи не лишилось і сліду, оцет повністю розчинив її. 

Яйце лишилось вкрите тонкою плівочкою - підшкаралупною оболонкою, було м'яке і пружне на дотик. 
Воно збільшилось у розмірі. 
А на просвіт було видно жовток, який плавав в середині, спливав догори. 
"Так ось чому треба зуби чистити! Бо кислота роз'їдає кальцій!" Але наші зуби все ж таки дуже відрізняються за складом від яєчної шкаралупи. Цікаво перевірити як оцет вплине на кістки, в нас саме було дві курячі кісточки. Наступного тижня побачимо :)

UPD: Оцет за 2 тижні розмякшив курячу кістку настільки, що її можна було зігнути в колечко.
Вона стала просто як гумова.
При чому і стара, й нова. Усі, в тому числі й я, були вражені.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар