20.03.14

Відцентрова сила

Вже неодноразово ми зустрічались із відцентровою силою, але ще не називали її так. На руханці, коли робимо колові махи руками, кров дуже відчутно притікає у кисті і діти щоразу дивуються цим відчуттям. 
Сьогодні вирішили поговорити про це детальніше.
Спершу попросила всіх взялись за руки парами і покрутитись навколо спільної осі.
Виявилось, що це не так просто, як здається. Юля і Тома робили дуже добре - помітно що вже не вперше :) А от Діма і Федько якийсь час примірялись переставляти ноги. Всі відчули як щось розтягує в сторони. Потім попробували обережно повідпускати руки під час обертання, порозлітались в сторони :)
Тепер, відчувши цю силу на собі, переходимо до дослідження її на інших предметах.
Вантажик на мотузочці. Просто обертаю його по колу. На землі замалювали, як це коло виглядає згори. А потім, в якийсь момент, відпускаю вантажик. Діти відмічають в якому місці був вантажик, коли його відпустили і в якому напрямку він відлітає. Ніяких слів "дотична" не промовляємо, але всі вже інтуїтивно відчувають в якому напрямку полетить вантажик з кожної точки. 
Як не дивно - згадують про силу інерції - він хоче продовжувати рухатись туди, куди рухався. Справді, відцентрова сила - це не зовсім сама по собі сила. Вантажик хоче продовжувати рух вздовж прямої, а мотузочка, спрямовує його по колу. І та сила, з якою він пручається рухові по колу, і є відцентровою. Але не надто акцентуємось на визначеннях. Головне зараз - навчитись передбачати поведінку предметів, а давати визначення і розраховувати - навчимось пізніше.

Тепер переходимо до рідин. У відрі вода. Перевертаю відро - вода виливається.
Чи можливо зробити так, щоб відро було догори дригом, а вода з нього не вилилась? Юля знає відповідь - вже робили так. Починаю обертати відро з водою і в момент, коли відро у верхній точці, воно є перевернутим, але вода з нього не виливається. Дива :)
Далі пробують всі охочі. Якщо не злякатись і не зупинити, не смикнути руку з відром - вода справді не виливається.
 
Наостанок крутили яйця :) Запропонувала дітям відрізнити сире яйце від вареного. Виявилось, що способів є кілька. По-перше, варене яйце було тепле, а сире - холодне, бо з холодильника. Хоча, це сумнівний метод. Сире могло бути щойно з-під курки, а варене - з вечора в холодильнику.
По-друге, на сирому є штампик, а на вареному - він змився :) Але це також не для всіх яєць годиться.
І по-третє - як вони крутяться. Чим насправді відрізняється сире яйце від вареного. У сирого жовток рухається окремо від шкаралупи, а у вареного - разом.
Тому коли закрутити обидва яєчка, то варене буде крутитись довго, а сире невдовзі зупиниться.
А окрім того, якщо закручені яйка швидко спинити і одразу відпустити. То варене так і залишиться нерухомим, а сире - знову закрутиться, бо в нього зупинилась лише шкаралупа, а жовток ще ні.
А іншого дня попросили Сергія Кривошею показати пращу.
Згадали про Давида і Голіафа, а також про революційний досвід цієї зими.
Підсумували, що жбурляє далеко, але прицільно бити складно.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар