30.10.13

Неймовірні зелені хробачки

Валентина Мержиєвська

Ми з Сашком Петровим намагаємось зараз придумати нову схему розподілу тем між нашими заняттями. Поки що все в процесі обкатки, але орієнтовно розподіл такий: він робить більш драйвові заняття - з ймовірностями, віддеркаленнями фігур, декодуванням шифрів, а я відточую з дітьми більш технічні питання - оформлення, лічба, задачі. І разом з тим хочемо спробувати поєднати математику із дослідами.

Після перегляду зошитів, вирішила трохи поговорити з дітьми про оформлення робіт. Тільки з акцентом не на вимоги до здачі, а просто з точки зору представлення візуальної інформації. Відокремлення однієї роботи від іншої, виділення важливого, розташування на сторінці та побудова малюнків до задач.
Поговорили як розташувати заголовок посередині рядка. Наприклад, підгледіти, скільки займав напис "Класна робота" раніше і приміряти до середини рядочка. Знову пройшлися по написанню скороченої умови і пояснень до задачі. 
Все це я робила також в зошиті в клітинку, а не на дошці і ми порівнювали наші записи.
Діти поцікавились для чого в зошиті поля. Виявилось, що то лише в учнівських зошитах - місце для нотаток вчителя.
А ще виникло цікаве питання - чого назву величини, яку визначають, в дужечках пишуть скорочено. Щоб відповідь стала очевидною, вирішуємо задачу про неймовірних зелених хробачків. Бажання щоразу переписувати "неймовірні зелені хробачки" зникло майже одразу, писали (н. з. х.).
А задачі, взагалі-то вирішували на ділення з остачею.
На кукурудзі мешкала родина неймовірних зелених хробачків. Родина була чимала, тому жити разом їм було тісно і неймовірні зелені хробачки переселились на 4 сусідні кукурудзи. Усі, окрім двох. Переселились купками по 7 неймовірних зелених хробачків на кожну кукурудзу. Питання: скільки неймовірних зелених хробачків було в родині до переселення?
Далі були лише приклади, але ми все одно переводили їх на неймовірних зелених хробачків.
Тобто: ___ : 5 = 4, остача 3 - тобто на 5 кукурудзин переселилось по 4 хробачки, а 3 лишилось на місці.
Або: 74 : ___ = 5, остача 6 - на скільки кукурудзин може розселитись родина з 74 хробачків, якщо вони гуртуються по 5, а відмовилось переселятись шестеро?
Слід зауважити, що коли ми вирішуємо задачі разом, цифри я беру з голови, не перевіряючи на "сходимість". Тож цього разу ми не змогли знайти ціле число кукурудзин для переселення хробачків. Записали, що за таких умов знайти відповідь неможливо. Підкоригували умову і для родини з 76 неймовірних зелених хробачків варіант розселення вже підібрали :)

Немає коментарів:

Дописати коментар