14.02.13

Рівновага

Валентина Мержиєвська
Досліджувати рівновагу почали одразу з фізкультури: стояли на одній нозі, відхиляючись в різні боки, пускали ластівок, розподіляли вагу тіла по стопі від пальців до п’ят, переносили вагу тіла лише на правий або на лівий бік, змінювали плече прикладання зусилля, відводячи ногу в різні боки.

Перед тим, як проводити досліди трішки поговорили про те, як вони розуміють рівновагу, де з нею зустрічались. Терези згадали миттєво: «Рівновага – це й означає, що вага рівна!».

Обговорили види рівноваги: стійка, нестійка, байдужа.

На минулому Сашковому занятті з математики зайшла мова про центр ваги різних фігур. Щойно на фізкультурі вони безпосередньо відчули центр ваги власного тіла. Тому домовитись про цей вираз було легко. Ще один термін, який нам буде потрібний для обговорення рівноваги – точка опори.

Робимо серію дослідів на дивовижну рівновагу за умови, коли центр ваги розташований нижче точки опори.

1. Олівець з перочинним ножиком

2. Корок, пляшка, дві виделки

Центр ваги утвореного виделками трикутника нижчий ніж точка опори – вістря голки.

3. Лінійка на олівцях
Якщо покласти лінійку на два олівці і почати рухати олівці назустріч один одному, то вони рухатимуться не одночасно, а по черзі. Тому що коли олівець зсувається від краю, на нього починає сильніше тиснути вільний кінець лінійки, тертя зростає і він зупиняється, в цей час починає рухатись другий олівець. Допоки вільний кінець лінійки не стане досить довгим аби його зупинити.

4. Центр ваги людини
Щоб встати зі стільця, людині потрібно розташувати свій центр ваги над точкою опори (стопами на підлозі). Для цього люди або підсувають ноги під стілець, або нахиляють корпус вперед. Перехитрити цю властивість можна додавши ваги в передній частині тіла – взявши гантелі в руки. Центр ваги людини з гантелями переміщується вперед і розташовується над стопами. Можна вставати.

Обговорили те, що ходіння людини - це постійні падіння і підставляння ноги в останній момент.

5. Книжка на голові

Необхідність утримувати центр ваги на одній вертикалі з точкою опори.
Рівновага

Немає коментарів:

Дописати коментар