27.08.19

Задачник з математики. 3 клас

Задачник, розроблений для 3 класу альтернативної школи БеркоШко у 2018-2019 навчальному році. Впродовж цього року поруч зі школою відбувалось будівництво будинку і учні могли спостерігати його, тому будівництво стало темою цьогорічного задачника. Звісно, не обійшлося і без пригод учнів БеркоШко.
Так само як і в попередні роки, задачник оформлений як розмальовка. Щоправда в 3 класі це вже виявилось не так актуально, діти рідко відволікались на розмальовування картинок, більше займались, власне, математикою.
Задачник впорядкований за 31 навчальним тижнем. Завдання, які пронумеровані без літерних позначок – були спільні для всіх, більшість з них вирішували в класі. А домашні завдання були двох рівнів на вибір: s – базовий і h – поглиблений.
Кожного тижня передбачені завдання з розвитку просторового мислення з «цеглинками» Нікітіна. Для занять в класі ми мали відповідні набори для кожного. Але, виконуючи завдання вдома, діти часом використовували підручні засоби: дерев’яний конструктор, картонні коробочки, навіть брусочки мила :)
Вже після кількох тижнів занять, ефект був вражаючим – всі без винятків будували доволі складні фігури за трьома проекціями і могли замалювати три проекції власної фігури.

Завдання з частинами від числа, дробами і рівняннями поступово ускладнювались впродовж року, слідуючи за інтересом учнів. Тож наприкінці їх складність дещо перевищує вимоги державного стандарту.
Частину завдань, наприклад, розмальовки, чи позначення стрілок годинника, можна робити безпосередньо в задачнику. Але переважну більшість завдань виконували в зошиті, щоб навчитись не лише розв’язувати задачі, а оформлювати їх. Під «оформленням» мається на увазі не відступи клітиночок, а здатність послідовно і логічно викласти хід рішення, зазначити одиниці вимірювання, додати пояснень.
Наприкінці року тренувальні приклади на кілька дій або рівняння вирішували за "ведмежуйки" або за "маршмелки" - це відчутно пожвавлювало процес :)
Загалом, третій клас – це дуже приємний час для навчання. Вже вповні відбулася адаптація і багато чого вдається, і ще далеко до перехідного віку з його кризами.

204 сторінки, понад 800 завдань
формат А4, обкладинка інтегрована


Немає коментарів:

Дописати коментар