20.03.18

Непозбувна бентега

Почали з перевірки домашнього завдання - зачитували свої історії-комікси, створені за запропонованими мною картинками-заготовками, взятими з сайту Mediacomics.
Діти дуже різноманітно й несподівано використали літеру “Ґ” у своїх історіях, а дехто її взагалі не помітив :) Зачитала їм оригінальний варіант, пояснюючи передісторію виникнення “мовної поліції” та “непозбувної бентеги”. Декому поняття “бентеги” було близьке, бо на власному досвіді з раніше прочитаних книг діти переконувалися в неякісних українських перекладах з російської, а не з мови оригіналу.
Повертаємось до підступних прийменників :) Я навмисно роздрукувала усім речення з граматичними помилками - з акцентами на неправильному використанні прийменників. Таким чином обговорили, коли слід звертатися “по допомогу”, а коли “за допомогою”; оплачувати “проїзд” чи “за проїзд”; жити “на вулиці” чи “по вулиці”, щоб уникнути неоднозначних ситуацій чи глузувань.
Крім цього, намагались вивчити правопис прийменників. Я розповіла, якими правилами слід користуватися, а діти на практиці у колі з сусідськими виправленнями це перевірили.
В кінці уроку з метою нагадування про вчорашній день народження української письменниці Ліни Костенко та відчуваючи потребу якнайшвидшого приходу тепла і сонця усім нам я знайшла атмосферний вірш “Вечірнє сонце, дякую за день”.
Роздала дітям текст без прийменників “за”. Всі впізнали саме його нестачу, здивувались такій кількості повторів, і спільно поміркували, для чого це використано. Наостанок переглянули  кліп білоруського гурту Brutto на слова цього вірша.
Марічка Горбач

Немає коментарів:

Дописати коментар