18.03.17

Семінар БеркоШко: Біологія, природа, живий світ

Як і очікувалось, семінар з викладання біології виявився дуже надихаючим :) 
Приємно слухати людей, які мають практичний досвід викладання, спілкування з сучасними дітьми, які відчувають їхні зацікавлення і потреби і вміють вибудовувати місточки від інтересів дітей до науки і складних біологічних процесів.
Михайло Гончаренко (магістр біологічних наук, вчитель біології в «Новопечерській школі») поділився своїм поглядом на те, як передати зацікавлення навколишнім світом, обігруючи інтереси дітей. І якщо у їхньому світі раптом виникли покемони, то чому б не вивчати класифікацію видів на покемонах, і висувати припущення, які з тварин стали їхніми прототипами. 
Або як пояснення теми паразитів можна розгорнути за допомогою… зомбі, про яких сучасні діти, зазвичай, в курсі (є такі види паразитів, які змінюють поведінку своїх «господарів», наче зомбуючи їх).

Олена Осипчук (асновниця проекту "Зелений Ліхтарик", викладала географію в БеркоШко) розкрила такий цікавий підхід до викладання, насправді не лише біології, а й взагалі всього – інтерпретацію. 
Це такий спосіб спілкування, який націлений на те, щоб слухачі відкрили для себе значення певних явищ, людей, понять, завдяки встановленню з ними власних емоційних і інтелектуальних зв’язків.

Євгенія Прекрасна (кандидат біологічних наук, читала курс мікробіології в БеркоШко) поділилась поглядом на сучасну науку, необхідністю викладати актуальну інформацію, щоб виховувати конкурентоздатних науковців чи просто людей з адекватним світосприйняттям. 
Поділилась підбіркою сайтів, звідки можна черпати новини наукового світу, і якісні візуальні матеріали.   

Завершальний виступ Поліни Вікторової (медик, вчитель вальдорфських класів, викладач біології в БеркоШко), як і її заняття, почався з гри :) 
Це було радісно – розім’ятися і повеселитися. Говорили про підготовку і входження в заняття, про побудову заняття так, щоб викликати у дітей якнайбільше запитань, на які вчитель зможе відповідати. Так виникає емоційний зв’язок з отримуваними знаннями. 
А також про використання динамічного малювання на заняттях з біології і медитативних технік.

Більше фото тут.

Запис події невдовзі буде доступний для замовлення.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар