20.12.16

Сонце і його планети

Нещодавно на одному з занять від когось з першачків прозвучала фраза, що "Вночі сонця немає". Тож сьогодні вирішили трошки поговорити що відбувається з Сонцем і куди воно дівається вночі. До того ж маємо зимове сонцестояння цього тижня :)
Спершу поговорили про те, як раніше люди уявляли Землю: як плаский диск, потім, як кулю, навколо якої крутиться Сонце і зірки. І тільки потім Птолемей і Джордано Бруно спростували таку думку.
Відтак на глобусі знайшли місце, де ми живемо. Тоді включили лампу-сонечко і світимо на глобус, який обертається. Бачимо як настає ніч, як приходить день.
А тоді йдемо в додзьо ррзбиратись з порами роки. Спершу Даша була Сонечком, а Вася Землею. Земля не просто крутиться навколо себе, а ще й навколо сонечка, і також не просто так, а під кутом. Тому Земля то нахилена до Сонечка, то відхилена від нього. Коли Земля нахилена до Сонечка, то настає літо, коли відхилена - зима.
Тоді граємо в гру. Я - Сонечко, а першачки - планетки, які крутяться навколо мене. І я задаю то "Зима і день", вони всі мають повернутись до мене обличчям, але відхилитись корпусом, то "Літо, ніч" - відвернутись і нахилитись до Сонечка.
Потім замальовували це в альбомах.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар