14.04.15

Незавершені справи

Іноді тільки й шукаю нагоди, щоб поділитись з дітьми якимось власним відкриттям. Дуже вдало виходить, якщо мій намір розповісти співпадає із запитом від дітей. Ось якось Клим підняв питання про завершення справ:
Клим: - Мені знайомі замовили настільну гру, щоб я її зробив. Я наче починаю робити, але потім перестаю.

Намагаємось розібратись, чому хотілось робити, що отримати. Щоб зрозуміти, чого потім перехотілось.
Для Клима виявилось важливою реакція тих людей, які замовили йому гру, хотілось їх порадувати, окрім того, йому мали заплатити гроші. 
Тобто, беручись за роботу необхідно розрахувати скільки часу і матеріалів на це піде, оцінити власні зусилля і час. Так, щоб ті бонуси, які отримаєш по завершенні роботи - радість людей і гроші - покрили докладені зусилля.

Федько: - А от у мене буває, що я наче хочу щось робити, але хочу щоб воно саме зробилося...

Згадуємо різні варіанти "Де б працювати, аби не працювати" - розказую історії з життя. Про те, як одних робітників треба постійно підганяти, контролювати, а вони все рівно зроблять абияк. А інші одразу беруться робити якісно, ще й можуть зробити більше, ніж від них очікують. 
То з ким захочеться мати справу, кому захочеться давати замовлення? Людей, які вміють докладати зусилля і якісно робити свою роботу, завжди цінують.

От наприклад в БеркоШко, якщо ви будете старатись, відгукуватись на проекти, брати в них участь, робити домашні завдання, то й вчителі будуть намагатись робити з вами щось цікаве. Бо коли те, що ти робиш, цікаве іншим, його дуже хочеться робити.
А якщо ви будете робити свою частину абияк, то й вчителі будуть робити лише саме необхідне, щоб тільки здати атестацію... і буде не так цікаво.
На тому, як ви робите свої завдання зараз, ви вчитесь тому, якими ви потім будете працівниками. Дуже хотілося б, щоб навчились робити не абияк, а якісно, щоб приємно було показати свою роботу.

Щоб щось зробилося, завжди хтось має вкластися. Питання тільки це зробиш ти і матимеш за це бонуси (заробіток, вдячність людей, нову посаду тощо), чи це зробить хтось інший і все дістанеться йому.

Хоча часом буває так, що коли берешся за роботу, думаєш що буде легко. Але з часом стає не просто, чи так довго робиш, що воно вже набридає. Коли не розраховуєш свої сили. Бо завжди, коли берешся за нову справу, не знаєш напевне скільки часу і сил знадобиться. Але пробувати варто, тоді поступово знатимеш на що здатен. 
Зрештою, коли не справляєшся, можна попросити про допомогу. Іноді допомогти можуть просто словом або порадою. Часом допомога потрібна тільки на якомусь етапі, з незрозумілим або складним елементом.
А деякі проекти можна трохи відкласти і зачекати поки відпочинеш, скучиш і знову захочеться доробити. 

Втім, бувають справи, які треба вміти покинути. Скільки не пробуєш - не йде. Тоді варто визнати, що цю справу закінчувати не будеш. Для мене свого часу це було відкриттям, що деякі справи завершують відмовою від них - коли не вистачає сил, або відпадає потреба чи просто вже зовсім не хочеться.  
Тоді зізнаєшся собі та повідомляєш всім людям, які пов’язані з цією справою, що прининяєш роботу. І якщо ти когось підвів, якщо хтось розраховував на твою роботу – відшкодовуєш їм збитки. 
Якщо пообіцяв зробити гру і бачиш, що не можеш закінчити. Спершу зізнаєшся собі, що ось вже робиш її півроку і ще півроку не витримаєш, відмовляєшся. Повідомляєш замовникам, повертаєш аванс і, зазвичай, ще доплачуєш за те, що пообіцяв і не зробив, бо людина розраховувала на твою роботу.

- Але ж ти можеш сказати, що зробив частину, щоб вони знайшли того, хто закінчить?
То вже як домовитесь. Наприклад, наймають працівника покласти плитку на підлозі. От він зробив половину, а далі сказав, що не зможе. То йому можуть заплатити частину грошей, але не стільки, скільки домовлялись і навіть не половину, а менше, бо потрібно знову шукати майстра, витрачати на це час. І це в хорошому разі, а якщо він зробив неякісно, то взагалі не заплатять. А якщо не просто не доробив роботу, а ще й нашкодив, наприклад, поки клав плитку - розбив унітаз, або зробив так, що треба все розбирати й перероблювати, то ще й з нього гроші варто взяти за це.

- Але буває ідея дуже класна. Але у тебе багато чого немає і ти її покидаєш тому що не можеш знайти все що треба.
В такому разі також можна шукати людей, як допоможуть, або збирати свою команду.
Наприклад, Клим робить гру, але сам не справляється, тоді він просить товариша допомогти. Вони разом закінчують гру, віддають замовникові, а заробіток ділять з помічником. 
Вдома кожний написав списочок своїх незавершених справ. Цікаво, що хтось писав різну роботу - і свої задуми, і те, що батьки просять робити, і домашні завдання, а дехто сприймав як свої справи - лише те, що сам собі придумав.
На наступному занятті розібрали, що кому вадить їх завершити. Подумали, як все ж таки завершити, що потрібно, до кого звернутись по допомогу, як знайти на це час. І додому отримали завдання - позавершувати :) Звісно, за один раз цьому не навчишся, але почати завершувати можна ;)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар