02.02.15

Презентація Minecraft

"Оберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті."
Конфуцій

Будь-яка людина найкраще втілює те, чого їй дуже хочеться. Будь-яка людина щаслива тоді, коли займається тим, що їй до душі. І найбільших успіхів досягає в улюбленій справі. Тож в житті варто займатись тим, що хочеш. А для цього треба по-перше, зрозуміти чого ти хочеш, а по-друге - знайти кому це буде потрібно, щоб ти міг з цього жити.
Мені свого часу складно було зрозуміти, чого мені хочеться, я займалась тим, до чого були здібності, а от виявити бажання було непросто. Тому саме цьому і хочеться спробувати навчити дітей - розуміти, чого ж ти хочеш насправді.

Одного дня ми з дітьми згадували, хто коли почувався найщасливішим, які заняття кого впирають, чим хотів би займатись, якби не мати ніяких зобов'язань і обмежень.
Вийшло дуже цікаво.
Іванці дуже подобаються коні і купатись в річці. Якби вона мала вдосталь грошей, то утримувала б ферму.
Тома - любить їсти різні смаколики і грати в настільні ігри. І зовсім не проти навчитись готувати різні ласощі.
Маша дуже надихається пірнанням, фрідайвінгом і різними екстремальними видами спорту. Між іншим, затримувати подих вона вміє найдовше з усіх беркошколяриків.
Макс любить мультики і lego, йому дуже цікаво як розробляють нові конструкції, як працює lego-завод.
Юля завжди говорить про письменництво, мріє написати книгу.
Клима дуже надихає передача "Галілео", а ще зараз - птахи. І можливо сама тема його зацікавлень буде змінюватись, а от здатність захопити інших своїм інтересом буде завжди :)
Федько, виявляється, любить відкривати для себе нові місця в світі, мандрувати. Саме тому йому так подобається гра Minecraft - таке собі дослідження світу.

Коли робили семінар БеркоШко щодо мотивації до навчання, народилась прикольна формула: якщо ти знаєш, чому хочеш навчити, а також, чого бажає той, кого ти хочеш навчити, то мотивація - це вибудовування місточка між бажанням і навичком.

Тож я почала міркувати, чому можна навчити дітей, спираючись на їхні бажання. Почати найпростіше було з Федька, бо ми з ним найкраще знайомі ;) Я запропонувала йому зробити доповідь-презентацію про гру Minecraft для своїх друзів. Машка сказала, що також хоче, тому вони отримали завдання на двох.

Якось ввечері домовились, зустрілись для підготовки, скачували картинки, розподіляли хто який аспект буде висвітлювати. І ось на занятті попросили встановити їм проектор і почали.

Одразу виявились технічні проблеми. Коли Федько переназивав файли, частина втратилась. Але їх це не дуже засмутило, вони готові були розповідати й так. А по ходу здогадались що можна знаходити картинки одразу в інтернеті.
Федько розказав вступну частину, про розробку гри, її мету і режими. Машка розказувала про персонажів і їхню взаємодію. Потім Федько знову розповідав про виготовлення інструментів і добування ресурсів. А Машка - про народження дитинчат і драконів у грі :) Завершили все відповідями на запитання, яких у слухачів виявилось чимало.
Всі були дуже зацікавлені, а я була вражена. Зовсім не очікувала, що з першого заходу їм вдасться зробити таку повноцінну презентацію, на 40 хвилин, з логічним порядком викладення, ілюстраціями, абсолютно вільною мовою, без написаних підказок. Я дуже пошкодувала, що ми не записали її на відео, але доповідачі погодились при нагоді повторити, підготувавши загублені картинки :)

Наприкінці всі разом проговорили, що можна врахувати в наступних доповідях - технічну підготовку, зайві рухи, слова паразити. Але вцілому, всі лишились дуже задоволені :) От що значить - робити те, чого хочеш :) І для них, і для мене ;)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар