26.11.14

Сніг. Кристалізація і плавлення

Погода дуже сприяє розмовам про сніг.
Починаємо здаля. Для натхнення розказую про японський зимовий звичай милування снігом – Юкімі. Як і чимало інших подій в Японії, він має свій ритуал. Для милування снігом у садках стоять спеціальні камінні ліхтарі Юкімі-гата з пласким дашком, на якому сніг довго не тане.
Також згадуються інші традиції: весняне милування квітом сакури – Ханамі, 
літнє милування світлячками – Хотаругурі, 
осіннє милування червоним кленовим листям – Момідзі.
Цікаво, що діти самі помітили, як ритуал акцентує увагу на події. Спробували познаходити наші ритуали – в країні, і в БеркоШко.

Відтак потихеньку переходимо до снігу. До шестикутної форми сніжинок, яка перегукується з шестигранниками кристалічної гратки льоду. Згадуємо свій досвід спостережень за замерзанням води. Всі бачили, як утворюється лід, але ніхто не бачив утворення снігу. Окрім снігових пушок на гірськолижних спусках, які насправді утворюють на сніжинки, а дрібні льодові крихти. Виявляється сніг утворюється не з краплинок води, а з пари. З минулого заняття ми навіть знаємо, як називається цей процес - переходу газу у тверде тіло - депозиція.
Роздивляємось різні форми сніжинок.
Розмовляємо про те, чому сніг рипить.
А потім переходимо до танення льоду. Набираємо у мірну склянку 1 л снігу. Робимо припущення - скільки води натопиться з нього - в середньому всі висловлюються за півлітра, але Юля каже - буде менше, щось вона знає ;)
Плавимо і отримуємо 200 мл.
Згадали фільм про альпіністів, де казали, що в горах людині необхідно випивати 4 л води на день. Порахували, скільки це снігу треба натопити.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар