20.10.14

Ч|Ж

Сьогодні нарешті перевірили домашку про множини – малювали кола Ейлера для хлопчиків, дівчаток, мам і тат,синів й дочок, онуків, дідусів і бабусь. Виявилось, що хтось «дівчатками» назвав всіх людей жіночої статі (від немовлят до бабусь), а інший – тільки маленьких дівчат (ми потім визначали, до якого це віку). 
- От 9 років – це дівчинка? 
- Так, дівчинка. А 30 років?
- Ні – це вже не дівчинка, а жінка. 
- А 12 - дівчинка?
- Так.
- А 22 роки?
- Вже ні.
Поступово зсуваючи межі зійшлися на 18 роках.
Оскільки припущення були різні, то й кола вийшли дещо різні. Тамару це дуже засмутило, мабуть тому, що вона саме презентувала біля дошки свій варіант.
У зв’язку з цим далі ми ще трохи поговорили про умовності. Що всі побудови кіл, та навіть будь-які інші обговорення залежать від того, як люди домовляться. Що і як називати. 
Адже навіть поділ на статі доволі умовний. Ось в більшості країн визнано 2 статі, як у нас – чоловічу і жіночу. А, наприклад, в Індії визнали три статі, а в Таїланді навіть п’ять. 
Потім помітили, що всі дівчата є чиїмись дочками і чиїмись онучками, а всі хлопці – чиїмись синами і онуками – окрім самих перших людей на Землі, тоді запровадили часові обмеження – будемо розглядати людей лише в нашу еру - в останні 2014 років.
Ще були кола, де виходила жінка-науковець або чоловік-водій. І тут також знадобилось обмеження в часі, бо до певного часу жінки не мали права навчатися, вважалося, що в них мозок до цього непридатний :) або водії – могли з’явитись тільки тоді, коли з’явились автомобілі.
Знову повернулись до упереджень щодо статі. Наприклад, всім зараз смішно, що колись жінкам не дозволяли носити брюки. Але ж, кажу, зараз також є такі упередження. Наприклад, уявіть чоловіка, який спробує проїхати в метро в спідничці в квіточку – як це сприйматимуть? То це таке само упередження :)
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар