23.09.14

Креслення і авантюри

22.09.14
Цього року вирішили приділити трохи уваги приблизним розрахункам та тренуванню окоміру.
Ось пишемо таку летучку:
Розібрали множення в стовпчик на двоцифрове число.
В другій частині заняття робимо креслення майбутньої пісочниці для завтрашнього майстрування. Трохи згадали проекції та побудову прямокутників за допомогою косинця.

23.09.14

Як за допомогою математики пояснити значення слова?
Задача про авантюриста Джека
- А хто такий авантюрист?
- Слово походить з французької мови aventure - пригода, або англійської adventure. Але це не будь-яка пригода, в українській і російській мові воно набуло певного відтінку... Зараз зрозумієте.


Жив собі Джек. І якось йому спало на думку вирушити на розшуки скарбів, але у нього не було ні карти, ні команди, нічого. Тоді він позичив у сусідів 20 піастрів і вирушив в порт, найматись на корабель.
Як і всім авантюристам, на початку йому дуже щастило. У портовому кабаку він познайомився з капітаном, який саме шукав матросів на корабель. Подеякували, що саме для пошуку скарбів. Капітан спершу не хотів брати Джека, але той віддав йому всі свої гроші і сказав, що працюватиме просто за харчі, аби його тільки взяли.
Так корабель із капітаном  дванадцятьма матросами, одним з яких був Джек, вирушив на пошуки. У капітана справді знайшлась карта закопаних скарбів, і він виявився чесною людиною і запропонував розділити знахідку по-чесному. Всім матросам однакові долі, а капітанові - вдвічі більше, бо карта його. Всі із цим погодились.
4 роки корабель шукачів нишпорив морями та океанами в пошуках острова скарбів і зрештою таки знайшов. Велику скриню, в якій виявилось 2 340 золотих піастрів.
Їх розділили: капітанові - 2 долі, 12 матросам - по одній:
2 340 : (12 + 2) = 2 340 : 14 = 1170 : 7 = 167 піастрів і 1 в остачі.
Ту монету, що залишилась, кинули в море - на знак вдячності за сприятливий вітер. І всі команда вирішила пливти далі у пошуках пригод, але Джекові вже дуже кортіло додому. Тому він попрощався, забрав свою частку скарбу і зійшов у найближчому порту. Повертатись додому йому було через півсвіту, але пощастило домовитись з кораблем, що вирушав у його рідні краї, за 10 піастрів.
167 - 10 = 157 піастрів
Плив Джек дуже довго, майже рік, бо саме настав сезон штормів. Втім таки дістався додому.
Першим ділом від пішов до сусіда віддати борг:
157 - 20 = 137 піастрів
А той розказав Джекові, що вирушаючи в подорож, Джек забув заплатити ренту за будинок і всі ці 5 років банк нараховував йому борг. 
Спантеличений Джек пішов у банк, до йому виписали квитанцію на 150 піастрів, які він мав сплатити негайно, аби не потрапити у боргову яму.
Джек порахував гроші і зажурився. Довелося знову позичати у сусіда.
150 - 137 = 13 піастрів - забракло Джекові щоб сплатити ренту.
А ввечері Джек сидів на ганку свого будинку і мріяв про те, яким би мав бути той скарб, щоб йому не довелося знову залазити в борги...
167 + 13 = 180 піастрів - мала б бути його частка, отже
180 * 14 = 2 520 піастрів мав би бути скарб, щоб Джек зміг віддати всі борги.

Так от, авантюрист може віддати 5 років свого життя на розшуки скарбів, лишившись по тому ні з чим :)

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар