17.05.14

Міграції тварин

Тема заняття – міграції тварин. Ми вже чимало говорили про перелітних птахів, тож продовжимо. Слово «міграція» означає «переміщення». Мається на увазі переміщення тварин на доволі великі відстані, зазвичай з різними умовами існування.
Бувають також переміщення тварин на невеликі відстані. Наприклад, травоїдні тварини можуть зміщуватись в пошуках нових пасовиськ. В такому разі це не міграції, а кочівлі. 
Міграції спричинені: 
- змінами умов життя - зміна сезонів, зміна часу доби (багато морських видів риб вночі годуються біля поверхні, а в денний час повертаються на глибину – це називають вертикальною міграцією)
- потребами тварин у інших умовах в різні періоди життя (нерест)

Для здійснення міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу та напрямку - біонавігація. Зазвичай тварини орієнтуються на положення сонця та магнітне поле Землі. 
Під час міграції тварини  стають спокійніші, менше ворогують між собою, бо в них є велика складна задача. Не всі тварини переживуть міграцію туди й назад, бо це потребує чимало зусиль.

Згадуємо, які ми знаємо види тварин. Діти називають, я записую на дошці: птахи, ссавці, комахи, замноводні (амфібії), плазуни (рептилії), комахи, риби.
Розберемо тепер як мігрують різні види.

Міграції риб
Риби, зазвичай, мігрують на нерест – для розмноження, відкладання ікри. Оскільки є прісноводні риби і морські, то за місцем проживання і нересту їх розділили на кілька груп. Такі, що:
- живуть в річках, а розмножуються в морях – вугор;
- живуть в морях, а розмножуються в річках – лосось, оселедець; 
- мігрують тільки в прісній воді – стерлядь; 
- мігрують тільки в солоній – тунець. Цікаво, що тунці, наприклад, живуть і в Карибському морі, і в Середземному. 
Так ось на нерест середземноморський тунець мігрує до Карибів, а карибський – у Середземномор’я. Діти сміються: «А по дорозі вони зустрічаються десь посередині і весело махають одне одному плавцями» :)
- переміщуються між солоними і прісними водами незалежно від розмноження – акула-бик.

Міграція земноводних і плазунів
Ящірки, змії, жабки, саламандри та інші земноводні і плазуни не мігрують на далекі відстані. Вони переміщуються на декілька сотень метрів, наприклад до найближчого ставка. 
Але є винятки. Скажімо тихоокеанські черепахи, які пропливають величезні відстані. Щоб відкласти яйця у пісок того острова, де самі народились.

Міграція комах 
Більшість комах живе не надто довго, аби встигати здійснювати міграції. Але є, наприклад, такі метелики – монархи, які мігрують.

Живе кожне покоління метеликів близько 4 тижнів, але кожне п’яте покоління проживе 7 місяців, щоб здійснити переліт із США до Мексики і назад. Тобто якщо прадід літав до Мексики, то дід, тато, син, онук метелика не летітимуть, а от правнук – знову полетить до Мексики, при чому на те саме дерево, де рік тому зимував прадід.
Вчені досі не можуть зрозуміти, чому так відбувається. Але щороку туристи з’їжджаються до заповідника Маріпоса-Монарк, подивитись на міграцію метеликів.

Міграція птахів 
Міграції птахів спричинені зміною довжини дня, похолоданням, браком їжі. Для водоплавних птахів – також замерзанням водойм. Більшість птахів мігрує до тропіків. Хижі птахи мігрують за своїми жертвами. Сірий буревісник мігрує найдалі - з півдня Латинської Америки до Північного-льодовитого океану.
Для більшості птахів орієнтиром в перельоті є сонце, тому вони летять вдень, а вночі відпочивають. Морські птахи не перелітають через великі шматки суші, суходільні – через океани і великі моря. Часом буває, що птахи збиваються зі шляху. 

Дивились відео про те як вдалося навчити безпечному маршруту міграції американських журавлів за допомогою надлегкого літака.

Міграція ссавців
На далекі відстані мігрують ссавці, які проживають стадами. На сотні і навіть тисячі кілометрів мігрують, наприклад, північний олень, антилопа гну, тюлені, кажани. 
У африканські савані живуть антилопи гну. А клімат в саванні такий, що сезони дощів змінюються посухами. Тому, коли настає посушливий період і рослини висихають, антилопи змушені мігрувати на південь. Потім проходить сезон дощів, рослинність відновлюється і антилопи повертаються.
Це ризикована подорож, багато тварин гине у річкових переправах чи від лап хижаків (левів, гепардів, шакалів, гієн), які кочують за стадами.

Іноді тварини перестають мігрувати. Наприклад, перелітні птахи, такі як дрозди, стають осілими поруч з людьми, де вони можуть завжди знайти харчування. Або осілі стають перелітними із розширенням території гніздування, к у щедрика. У деяких тварин можуть зникнути можливості для міграцій. Скажімо, якщо русло річки перекрите греблею, то риби не можуть мігрувати. Так тварини вимушено стають осілими, але з часом за таких умов вони можуть зникнути.
Валентина Мержиєвська

1 коментар: