08.05.14

Хлорофіл і кольори

Вже чимало часу ми обговорюємо живлення рослин. Діти давно запам’ятали, що з вуглекислого газу і води на сонечку рослинки роблять собі поживні речовини і виділяють при цьому кисень. Тож дізнаємось, що саме поглинає світло в листочках.
З герані зриваємо кілька листочків. Занурюємо їх у окріп, 
а потім – у гарячий спирт. 
Через якийсь час листочки знебарвились, а спиртовий розчин набув зеленого кольору, в ньому розчинився хлорофіл з листя. 
Згадуємо, як хлорофіл покидає листя у природній спосіб – восени, і листя втрачає зелений колір – жовтіє, червоніє.

Трохи говоримо про сонячне світло і кольори предметів.
Сонячне світло – це поєднання усіх кольорів веселки. Навколишні предмети поглинають якусь їхню частину, залежно від кольору. Білі предмети – це такі, які не поглинають світло, а відбивають усі кольори, тому ми й бачимо їх білими. Чорні – поглинають усі кольори. А якщо якась поверхня поглинає усі відтінки фіолетового, синього, блакитного, зеленого, жовтого і помаранчевого, то ми бачимо цей предмет такого кольору, який єдиний він відбиває – червоного. Якщо предмет відбиває тільки блакитний колір зі світла, а решту поглинає, ми бачимо його блакитним.
Електричне світло не таке біле як сонячне, воно зазвичай жовтувате і тому предмети на сонячному світлі і під лампочкою мають дещо різний відтінок.
Цікаво можна поспостерігати. Як предмети втрачають свої кольори у глибоких сутінках. Світла так мало, що предметам майже не лишається що відбивати і око бачить світ майже як на чорно-білих фотографіях. Але для нас це звично, тому ми цього не помічаємо, до того ж, ми просто пам’ятаємо, кольори і домальовуємо їх в своїй уяві. Але в сутінках листя на деревах темно-сіре і аж ніяк не зелене.

Але повернемось до хлорофілу. Листя для фотосинтезу найбільше поглинає червоно-помаранчеві промені від сонячного світла, в них найбільше енергії. Надмір ультрафіолетових променів – згубний для рослин. Сині промені – уповільнюють ріст рослин, але роблять їх більш витривалими – це помітно у рослин, які ростуть на півночі. Зелені промені проходять крізь листя і майже не впливають на фотосинтез. А от саме для того, щоб якнайкраще вбирати червоно-помаранчеві промені, хлорофіл сам є протилежного, зеленого кольору.
Цікаво, що хлорофіл може випромінювати поглинуті червоно-помаранчеві промені, якщо його освітити ультрафіолетовим світлом. Саме це ми і хочемо перевірити.
Беремо колбочку зі спиртовим розчином хлорофілу і залазимо під ковдру з ультрафіолетовою лампочкою. (На пару секунд і на саму лампочку не дивимось).

Спостерігаємо, як вміст колби світиться морквяним кольором :)
А коли виносимо на світло - він знову зелений.
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар