01.02.14

Про Петсона і Фіндуса

30.01.14
Є чудова серія книжечок Свена Нордквіста про дідуня Петсона і його кота Фіндуса. Українською мової пригоди Петсона і Фіндуса видані в чудовому перекладі Галини Кирпи.
Саме з книжечки про те, як Петсон і Фіндус пекли тортик, ми написали диктант. Самостійно розібрали кілька слів за будовою. Наштовхнувшись на словосполучення "несповна розуму", спробували підібрати синоніми, пояснити іншими словами зміст цього виразу. 

01.02.14
Захотіли дізнатись чим завершилась історія, початок якої ми записали у диктанті. Прочитали з якими пригодами дідуньо намагався спекти тортик: як забракло борошна, як збирався в магазин, а колесо у веліка спустило, як загубився ключ від столярні, як дідуньо з котом намагались його дістати з колодязя, як відволікали бика і лізли на горище і таке інше.
Спробували замалювати блок-схему цих пригод. Нам хоча й швидко вдалося виокремити дії, але переходи між ними були замальовані хаотично, тому перемальовувати схему взяли додому.
Щоб попрактикуватись у додаванні-відніманні багатоцифрових чисел, опановуємо рахівницю. Діти рахують по черзі: один - на рахівниці, решта - перевіряють в стовпчик. У когось швидше, у когось - повільніше, але здебільшого у всіх виходить.

Щодо рахівниці - ось цікава:
За легендою належала Івану Мазепі. Вона має вигляд невеликої книжки з кісточками та платівкою для записів,– такий собі середньовічний «органайзер».

Немає коментарів:

Дописати коментар