19.12.13

God vs Big Bang

Зранку на перерві Діма підскочив до мене з простим дитячим питанням:
- А що було раніше - Великий Вибух чи народження Бога?
Я трохи неочікувала такого питання і сказала, що на цю тему є багато різних думок, які мають мало спільного... 
- Ну добре, а хто цим займається? Яка професія?
- Ті, що обговорюють існування Бога - мабуть, теологи. А досліджують теорію Великого Вибуху - астрофізики.
- Ага, треба собі записати, - сказав на це Діма і побіг собі далі гратися на перерві... :)
Коли дійшов час до теревенів, вже було про що поговорити. Але почали ми зі свята Миколая. Виявилось, що легенду про нього пам'ятала лише Юля. Існує кілька версій. Ми розробили свій варіант. Про те, що жив на світі добрий дядечко Микола, або Ніколай, або Клаус, або Ніколя, або Нікалас... А поруч жили бідні сім'ї з діточками, такі бідні, що їм не те що на солодощі, на хліб часом не вистачало. А той Микола був таки добрий дядечко, і коли міг, обходив ті бідні хатки і всім діткам кидав у черевичок якісь смаколики. Пізніше, Миколу назвали святим і обрали день у році на його честь. Тому тепер, на згадку про добрі справи, щороку, 19 грудня, у день святого Миколая, діткам дарують якісь даруночки. Їх кладуть у черевичок або під подушку. 
Ідея із альтернативою - різочкою, гадаю, спала на думку батькам значно пізніше :)

Але, чому тоді Санта Клаус приходить на Новий Рік і на Різдво? І хто такий Дід Мороз? І чому два Різдва?

Там ми поступово дійшли до питання дня народження Бога. Оскільки в християнстві, Ісус є богом, і приблизно відомо коли він народився... Ми зараз рахуємо роки "від різдва Христового", тобто, за легендою, народився Ісус 2013 років тому. Але ми знаємо, що світ існував і раніше. Навіть інші календарі рахують інакше. Євреї рахують, начебто, від створення світу, їхній календар налічує понад 5770 років. Але є свідчення значно більш давнього існування життя на Землі. Тому створення світу точно відбулось раніше. А яким саме чином утворився світ - Великим Вибухом чи у якийсь інший спосіб - це питання досі досліджують.

А щодо дня народження Ісуса, тут також є розбіжності - чому у католиків це 25 грудня, а у православних - 7 січня? А все тому, що не так давно, трохи більше 400 років тому, люди підкоригували календар.
Взагалі, календарі майже у кожного народу були свої власні, мали різну кількість місяців, різну тривалість, різний початок року. Але коли люди стали багато спілкуватись між собою, їм потрібно було домовлятись. Якщо два купці мали домовитись про зустріч, один з них пропонував зустрітись на 12 день рамадану (за мусульманським календарем), а другий - 22 аугуста (за григоріанським), то чи зможуть вони зустрітись?  Тому довелось домовлятись про спільний календар. Спершу, за 45 років до різдва Христового, римський імператор Гай Юлій Цезар запровадив спільний календар на всю Європу. Довгий час ним користувались, але виявилось, що він не дуже точний. 
От скажіть, скільки днів у році має наш сучасний календар? 365, іноді 366 (у високосний рік). Оце додатковий день набігає тому, що насправді рік триває  365 днів 5 годин 49 хвилин і 12 секунд. І оці залишкові години й хвилини за 4 роки накопичуються у цілий додатковий день.
Але юліанський календар не враховував хвилини і секунди, тому, йшли роки і цей час накопичувався. І ось понад 430 років тому вирішили календар підправити. Вчені вирахували скільки днів набігло за цей час і додали їх. Новий календар назвали григоріанським, на честь папи римського Григорія, який його затвердив.
Всі свята треба було трохи посунути, зважаючи на новий календар, але не всі захотіли це робити. Казали, що вже звикли і не хочуть нічого змінювати. От і вийшло так, що православні перейшли на новий григоріанський календар і Різдво Ісуса посунулось на 7 січня, а католики продовжили святкувати 25 грудня. Ось так і вийшло, що один день народження святкують у два різні дні, з перервою у два тижні.

Та само історія трапилась із Новим роком. Маємо один Новий рік 1 січня, а інший - Старий Новий рік - 14 січня.
Взагалі, Новий рік раніше святкували в різні пори року: весною, восени. Ще 6 століть тому Новий рік святкували на початку весни. А з 1700 року за наказом царя Петра І початок року перенесли на 1 січня. Тоді ж почали прикрашати ялинку. Бо до тої пори новорічні ялинки були поширені в Європі, але не в Україні. У нас на святвечір прикрашали дідуха. Дідух - це останній сніп, зібраний в жнива.
Цікаво, що ще в дохристиянські часи, коли початок Нового року припадав на початок весни і назився Щедрий вечір, люди співали щедрівки. Одну з них ви добре знаєте:
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
– Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились.
В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей.
Хоч не гроші, то полова,
В тебе жінка чорноброва.
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.
Ніколи не задумувались - із якого дива ластівочка може прилетіти серед зими?
Як ми вже знаємо, день святкування Нового року переносили і коригували календар. Тому Щедрий вечір "переїхав" на 13 січня - Старий Новий рік, а щедрівки продовжують співати ті самі. Тому й виходить, що посеред лютої зими співають, що "прилетіла ластівочка" :)

В Радянському союзі релігійні свята не святкували - ні Миколая, ні Різдво. Але дітям хотілося дива і хтось мав розносити подарунки :) Тоді святкували лише Новий рік, а подарунки приносив Дід Мороз.

Цікаво, що в сучасній Україні легко поєднуються усі ті традиції, які були в різні часи.
19 грудня - св. Миколай приносить дітям під подушку "миколайчики".
24-25 грудня - пів-України святкує Різдво Ісуса у католицькій традиції. Саме на католицьке Різдво Санта Клаус приносить даруночки дітям в Європі і Америці, їздить на оленях, пролазить крізь димар і розкладає по шкарпетках.
А в Україні до впровадження християнства в цей час святкували Коляду, співали колядки.
31 грудня - 1 січня - святкування Нового року із подарунками від Діда Мороза і Снігуроньки.

6-7 січня - православні українці святкують Різдво Ісуса.
13-14 січня - Старий Новий рік або Щедрий вечір, зі щедруванням.

Багато традицій дуже перемішались, християнські свята супроводжують дохристиянськими колядками й щедрівками. Щось об'єдналося, а щось - розділилося. Так, наприклад, святий Миколай і Санта Клаус - раніше був одним персонажем, а тепер - різні. Або маємо два Різдва одного Ісуса.


Валентина Мержиєвська

3 коментарі:

  1. От перечитала загальновідоме й задумалась. В Греції теж ходять від дому до дому і співають колядки. Вікі підказує, що це все ж таки грецька штука, ще дохристиянських часів, а християнство вони прийняли раніше за нас. Може в Україні тоді і щось було відповідне, але називалось інакше, або були тими ж самими щедрівками. Це так, дрібне уточнення.
    Взагалі ви молодці, як працюєте з складними темами.
    Olena Pechak

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. щось не приклеїлось посилання: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0

      Видалити
    2. Дякую :) Насправді читати відгуки дуже приємно

      Видалити