07.12.13

Розрахунки про важелі і рівняння

30.11.13
А поки Сашко у відрядженні в Кореї, ми вирішуємо задачі про важелі. А саме - про гойдалки, на яких катаються братики-сестрички.
Наприклад. Софійка важить 15 кг, а Юля - 30 кг. Довжина гойдалки 4 м. Софійка сидить на краю гойдалки. Де має сісти Юля, щоб врівноважити Софійку?
Або така. Маша з Платоном з колоди і дошки роблять кривеньку гойдалку. Довжина дошки - 9 м. Маша важить 32 кг, а Платон 16 кг. Чи переважить Маша Платона, якщо сяде на коротший кінець гойдалки, довжиною 3м.

І ще. Наше Літо важить 90 кг, а Василько - 15 кг. Як саме слід покласти на опору дошку, довжиною 10 метрів, щоб вони могли погойдатися? 
(Довжина 10 метрів - це навмисно, щоб ділення було з остачею. Визначили спершу метри, потім остачу розділили - у сантиметрах, відтак - у міліметрах, а вже тією міліметровою остачею знехтували, бо Василько з Літом навряд чи відмірювали б дошку аж настільки точно :)


04.12.13

Доволі велику частину заняття писали летучку та перевіряли домашку (приклади з розмальовкою).
І почали розмову про рівняння. Насправді, кожний з них вже вміє вирішувати простенькі, але не завжди вміють правильно записати.


07.12.13
Сашко продовжив розмову про рівняння. Щоб вони розуміли суть питання, а не просто "рівняння - то там, де ікс".

Немає коментарів:

Дописати коментар