25.12.13

Визначення

Вчимося давати визначення. Спробували спершу дати визначення простому слову "кицька", але все виявилось не так просто. Хтось написав, що це звір, хтось - що тварина. Виникла ціла дискусія. 
Після того, як всі зачитали свої визначення, ми спробували зробити одне спільне, використавши вдалі елементи з визначень кожного. Вдома попросила дітей поцікавитись, як дають визначення слова "кицька" у словнику.
Далі ускладнюємо задачу. Беремо також іменник, але нематеріальний. Дати визначення слову "дружба". Були дуже цікаві спроби. А спільне визначення вийшло таке: 
Дружба - це стосунки між двома людьми, які добре один до одного ставляться і мають спільні інтереси.

Обговорюючи, які визначення були більш вдалі, які менш вдалі, нам вдалося виявити загальні рекомендації до формулювання визначень:
1. Спершу відобразити суть слова, а далі - звужувати його. Наприклад, кицька - це, в першу чергу, тварина, а вже потім можна казати про її хутро і нявчання.
2. Звужувати визначення треба до тих пір, поки під це визначення підходитиме лише одне поняття.
3. Не можна для визначення використовувати спільнокореневі слова. Тобто, визначення: дружба - це коли люди дружать - невдале, бо воно нічого не пояснює.
4. Уникати невизначених слів, таких як хтось, колись, якось, десь, що-небудь, кому-небудь. Завжди можна підібрати словосполучення, яке уточнить визначення. Замість "хтось" - вказати на людину, замість "колись" - зазначити в якому випадку тощо.
5. Уникати порівнянь, оскільки вони передають емоційне сприйняття поняття, але не його суть. У Машки було дуже поетично: Дружба - це як дві стрілочки годинника, які ходять одна за одною по колу, а зустрітись можуть тільки в одному місці. Гарно, але це не визначення.

Також на домашнє завдання діти отримали слова: сміливий, дихати, Україна. Прикметник, дієслово і власна назва. Перш ніж давати визначення, необхідно згадати власний досвід, пов'язаний з цим поняттям, можливо, поспілкуватись з кимось на цю тему і спробувати написати з урахуванням викладених вище рекомендацій.

Ввечері того ж дня ми з Федьком грали "у визначення" як у гру, йому сподобалось заняття, тож ми продовжили. Виходили цікаві варіанти. Наприклад:
Брат - це така людина, яка народилась у твоєї мами, але не ти... і хлопчик.
Або:
Відповідальність - це коли ти намагаєшся щось зробити якнайкраще, або дбаєш про когось, або стараєшся щоб річ не поламалась або не загубилась.
Як на мене, доволі багатогранне визначення :)

Немає коментарів:

Дописати коментар