26.12.13

Підсумки

Підсумовуємо півріччя. Які заняття запам’ятались найбільше, які викликали найбільші складнощі. Загалом дітям найбільше запам’яталося майстрування – ліхтарики, мотузочки і молотки. Складнощі викликають мови: у Федька і Іванки – російська, у Юлі – українська. Цікаво сказала Тома, що їй дуже сподобалась Сашкова математика, але водночас вона й викликає найбільші складнощі.
Згадували - хто й чому навчився одне в одного. Це дуже перегукується з тим обговоренням, яке у них виникло на заняття у Олесі - що хотів би взяти від іншого, чому навчитись.
По ходу обговорили інші питання, якісь непройдені ситуації. 

Зараз у дітей час від часу спливає тема закоханості. Хто в кого закохався, хто з ким одружиться. Розділяємо. Мухи - окремо, котлети - окремо. 

Закоханість - це почуття, шлюб - це договір двох людей про співжиття, спільне господарство, виховання дітей, нерухомість тощо. Не з усіма, в кого закохуєшся, потрібно одружуватись. Не завжди люди можуть одружитися з тими, в кого закохуються. Не завжди люди закохані в тих, з ким одружуються. В житті буває по-різному.
Наприклад, принцесу тато король може віддати заміж за сусіднього принца, щоб дві їхні країни не ворогували. При цьому, принцесу навіть не питають в кого вона закохана. 
Але вам пощастило, ви можете обирати самі в кого закохуватись. І щодо одруження - самі вирішите, коли будете дорослі і це питання стане актуальним. Добре, коли співпадає, коли люди закохуються, потім одружуються і живуть разом щасливо.
Кажуть, що буває так, що людина закохується один раз і на все життя. Але буває і не так. Бувають люди, які закохуються часто, в різних людей. І так, і так добре. Бо почуття закоханості дуже приємне. Приємно думати про ту людину, згадувати її, дивитись на неї, а спілкуватись як приємно! Іноді буває ніяково, іноді схвильовано, але зазвичай - тепло і ніжно. Головне пам'ятати, що це дуже особиста справа, стосується лише двох людей. Не потрібно залучати нікого. Та й іншим втручатись не варто.

Дуже намагаюсь їх стримувати, щоб не забігали наперед. Щоб переживали лише те, що справді відчувають, а не десь почуте-побачене. Загалом, у наших вплив телебачення і вулиці не дуже значний. Тож вони мають шанс пережити час перших закоханостей без "ігор в доросле життя".

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар