06.11.13

Пінгвіни

Перше завдання було на розпізнавання фігур. Кожний отримав аркуш з різними намальованими пласкими фігурами. Кожний мав олівці чи фломастери 4 кольорів.
Завдання було таке:
1. Першим кольором обвести фігури без кутів;
2. Другим - обвести чотирикутники;
3. Третім - обвести ті фігури, усі сторони яких рівні (однакової довжини);
4. Четветим кольором - фігури, у яких хочаб кілька сторін паралельні;
5. Другим кольором зафарбувати трикутники;
6. Третім - зафарбувати фігури, в яких більше 4 кутів;
7. Четвертим кольором зафарбувати прямокутники.
 Деякі фігури підходили під кілька умов, а деякі - під жодну.

В другій половині заняття вирішували задачу про пінгвінів:
Посеред холодного південного океану, біля берегів Антарктиди мешкала зграя пінгвінів. Вдень вони любили грітись на сонечку, а для цього вистрибувати на велику крижину.
Якось у понеділок на крижину вискочило одночасно 4 родини пінгвінів, у кожній родині були тато, мама і троє маленьких миленьких пінгвіненят.
У вівторок пінгвіненята так захопливо гралися на крижині, що до них приєдналися є 7 братиків-пінгвіненят зі своїми батьками і ще одна дівчинка-пінгвіненятко зі своїми дідусем і бабусею.
А в середу до пінгвінів на крижині приєдналися ще 2 родини. В одній було двоє діточок і мама з татом, а в другій – одне пінгвіненя, мама, тато і бабуся.
На скільки більше ставало пінгвінів на крижині кожного дня: у вівторок в порівнянні з понеділком і в середу, в порівнянні з вівторком?
У скільки разів більше пінгвінів грілося на крижині у середу, ніж в понеділок?

Знову ж таки, потрібно було відсіяти зайву інформацію, намалювати малюнок, записати умову-відповідь-пояснення.
Оскільки пінгвіни тільки прибували на крижину, то знайти на скільки їх щодня ставало більше можна було одразу, але наступного разу вони мені замовили задачу про піратів у в'язниці, то там вже будуть і прибувати, і тікати.
Але питання "у скільки більше" викликало очікувану плутанину, але доволі швидко розібрались. Потім ще кожний усно вирішив задачку на ділення на замовлення. Наприклад, Клим замовив задачку про динозаврів. Отримав таке: "Тиранозавр прожив 24 роки, а диплодок - 8. У скільки довше живе тиранозавр на планеті?". У Машки було таке: "Ти йдеш до школи 12 хвилин, а Федько - 2 хвилини. У скільки разів більше часу потрібно тобі, щоб дійти до школи" (я, правда, хотіла спитати, скільки разів Федько встигне збігати туди й назад, за той час, що дійде Маша, але вирішила не заплутувати). 

Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар