07.11.13

Об'єм видиху

На занятті про дихання людини, торкнулись питання про об'єм легенів. Цікаво стало поміряти - скільки ж повітря вмішується в легені кожному. Спірометра ми поки що не маємо, тому робимо все "старим козацьким способом" - за допомогою банки, трубки і води.
У такий спосіб не можна точно визначити об'єм легенів, але об'єм видиху приблизно можна. Для цього необхідно набрати повну ємність води, затиснути горлечко, перевернути, опустити у більшу ємність з водою. Далі - пропустити під горлечко трубочку. Зробити великий повний вдих і видихнути якомога повніше через трубочку - просто в перевернуту ємність. 
Повітря, випущене з легенів виштовхне воду. Можна тепер відмітити рівень повітря в банці і визначити його об'єм. 
Спершу треба було визначити черговість участі у експерименті. Цього разу вирішили розібратись за зростом. Вишикувались вздовж пічки від найнижчого до найвищого.
Василько сказав, що буде останнім, тому починаємо з Іванки.
Оскільки дослід робимо з дітьми, то 3-літрової банки має вистачити, але краще брати 5-6 літрову бутлю для води, бо, щоб мені визначити об'єм видиху, банки було замало. Далі ми робили міточку пластиліном, виливали воду, перевертали банку, відтак наповнювали банку водою і мірним стаканчиком переміряли об'єм. 
Стаканчик вміщував щонайбільше 450 мл, тому також повторили додавання тризначних чисел :)
Як дмухав кожний можна подивитись отут:
Об'єм видиху
Наприкінці заняття усі записали свій результат. І на завершення ще раз вишикувались вздовж пічки, але цього разу за об'ємом видиху - від найбільшого до найменшого (так повторили порівняння 4-значних чисел).
Загалом помітно, що свіженька тема пішла жваво і весело. Тож не буду надалі зациклюватись на самій механіці, будемо розбавляти й іншими темами - рідини, гази, різні фізичні перетворення, властивості твердих тіл... ех, скільки ще є цікавого попереду!
Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар