01.11.13

Кров

Після обговорення дихання дуже логічним є перехід до кровоносної системи. Якщо ми дихаємо, щоб тіло отримало кисень, то кровоносна система саме й розносить кисень до кожної клітинки. Трохи поговорили з дітьми, що вони взагалі знають про кров, судини, серце. Знають доволі багато, лишилось впорядкувати і доповнити.
Цього разу мене понесло в образність. Кров в нас "ходила в магазин" легені по кисень, потім поверталась додому, у свою 4-кімнатну хатку серце, перебігала з кімнати в кімнату через вузькі двері, завдяки чому розганялась і бігла на роботу - розносити кисень і забирати сміття - вуглекислий газ.
Цікаво поговорили про те, що коли сердечко малюють отак:
то, насправді, зображають два серця, вже поєднані в одне.
Замалювали два кола кровообігу. Мале: з серця в легені і знову у серце. І велике: з серця по всьому тілу і повернення до серця.

Далі говоримо, власне, про кров. Що це рідина, в якій плавають окремі частинки.
Рідина називається плазма, вона саме і є головним транспортом в тілі, а також в ній розчинені поживні речовини. В зошитах діти замальовують це як машинку/поїзд і мисочку каші. Про всяк випадок уточнюю, чи вони, бува, не думають, що в крові плавають шматочки бутербродів? На щастя ні. А про те, як поживні речовини з бутербродів потрапляють в кров обіцяю поговорити наступного разу, коли говоритимемо про травлення.
Далі малюємо великі червоні "цукерочки" - еритроцити, також їх називають "червоні тільця крові", бо вони таки червоні. Еритроцити переносять кисень, вимінюють його у клітин тіла на вуглекислий газ. Та речовина, яка дозволяє утримувати гази всередині еритроцитів називається гемоглобін. "О! Гематоген!" вигукує хтось із хлопців. Так, гематоген, зазвичай, дають їсти тим, в кого бракує гемоглобіну. Та не лише це. Річ в тім, що гемоглобін містить залізо. І коли ми їмо продукти, що містять залізо (гречку, яблука, бурячок), то рівень гемоглобіну покращується, а отже поліпшується й властивість еритроцитів утримувати кисень.
Тепер думаємо разом. А якщо заліза в тілі бракує, що тоді? Еритроцити не можуть вхопити достатньо кисню, розносять його клітинам, але не всім вистачає. Якісь клітинки не можуть надихатись. Якщо це клітини мозку, в голові починає паморочитись, по всьому тілу - розливається слабкість. Окрім того - сонливість, бо людина уві сні споживає менше кисню, аніж у бадьорому стані. Тож, робимо кумедний висновок, щоб бути жвавим і моторним треба їсти вдосталь гречки :)
Наступні клітини крові - лейкоцити - "білі тільця крові". Це воїни (малюємо лицаря), що захищають людину від вірусів, мікробів. Вони б'ються з чужинцями і самі гинуть. Коли людина хворіє на застуду (гостру респіраторну вірусну інфекцію), то з носа в неї саме й витікають трупики вірусів і лейкоцитів, разом зі слизом. Тому коли нежить, то треба-таки видувати носа, щоб в тілі не залишались недобитки вірусів. Раптом когось не вбили, а лише поранили :)
Ще в крові є тромбоцити - це ремонтники. Завдяки тромбоцитам гояться порізи. Але якщо тромбоцитів забагато, то виникають різні захворювання. Наприклад, у літніх людей, особливо жінок часто бувають такі опуклі сині розгалужені вени на ногах. А якщо тромбоцитів замало - то кров не може згортатися, тобто порізи дуже складно гояться.

Але все ж таки, головною задачею крові є постачання кисню до клітин. Дивимось, як кров підходить до альвеол в легенях, насичується киснем. Звертаємо увагу на те, що кров не потрапляє в легені, кисень просочується через тоненькі стіночки. Так само до клітин тіла кисень потрапляє через тонкі стіночки судин.
(На цьому відео є помилка, прошу дітей звернути увагу, якщо помітять. І таки помітили - коли показано, як людина дихає, легені роздуваються, а ребра не рухаються - всі звернули увагу, молодці).


Валентина Мержиєвська

Немає коментарів:

Дописати коментар