18.10.13

Людина

Перша епоха в 3 класі - знову "Людина". В 1 класі у нас була оглядова тема - про все потрошку. В 2 класі ми говорили про шкіру. А в 3 класі спершу думали взяти також вузьку тематику, але через те, що клас розширився, то захотілось знову дізнатись про все потрошку.

Валентина Мержиєвська
4.10.2013
Починаємо із загального уявлення про тіло людини. Про ті частини тіла, які мають назви, які можна побачити не "розбираючи" людину: голова, руки-ноги, тулуб. Далі розбираємо детальніше - які частини голови ми знаємо, частини рук, ніг. Іноді це просто назви якихось зон, іноді - кісток, що проступають. Назвавши і показавши на собі і дітях різні частини тіла, переходимо до самостійної роботи. Позначити на контурі тіла відомі частини, на вигляді спереду і ззаду.

 

11.10.2013
На фізкультурі ненав'язливо нагадую дітям частини тіла: "стегно паралельно підлозі", "візьміть себе за гомілки", "потилицею тягнемось назад" тощо. 
На занятті граємо в гру - "Зрозумій мене". Маємо капелюх, в якому аркушики з написаними словами: голова, шия, плече, передпліччя, зап’ясток, долоня, кисть, живіт, грудина, ключиці, лопатки, поперек, куприк, стегно, коліно, лікоть, гомілка, стопа, підошва, вилиці, пальці, п’ятка, лоб, маківка, потилиця, таз, перенісся, скроні, хребет, ребра, підборіддя, щелепа. 
Діти по одному витягають папірчик, читають слово і мають пояснити товаришам значення не показуючи на собі і не вживаючи спільнокореневих слів. Якщо слово не зрозуміле - вкидаєш його знову до капелюха і пропускаєш хід.
Грали дуже довго, але весело. Траплялись дуже лаконічні і вдалі пояснення. Наприклад, "нижня частина голови" - підборіддя.
Потім записали в зошити значення тих слів, які ніхто не зміг пояснити і які лишились у капелюсі. Записали у вільних формулюваннях: 
"Скроня - частина голови між оком і вухом",
"Вилиці - кістки під очима",
"Перенісся - ямка на носі між очима".

Міша Химич
18.10.2013
Розмова про кістки і м'язи. Але починали здаля, з давніх часів, коли люди вчились лікуватись, не знаючи будови тіла, пили настоянки, прикладали до рани травки. Цікавість до внутрішньої будови тіла людини виникла відносно нещодавно. Одним з перших, хто почав практично її вивчати був Леонардо да Вінчі. Тоді це була протиправна справа, за розтин трупів могли спалити на вогнищі, тому доводилось таємно перекуповувати трупи страчених злочинців, проводити дослідження вночі в підвалах. Така романтична тема :)
Оскільки ми саме вивчаємо механіку, то паралельність між важелями і кістками тіла людини напрошується сама собою. Про це і йде мова далі: кістка, як важіль; м'язи-антагоністи; скорочення і розтяг м'язів; суглоби. Словом, механічна будова тіла людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар