27.10.12

Шкіра

Роздивись шкіру на долонях і тильній стороні. Яка вона?
Найбільший орган тіла. Вона важить від 2,5 до 4,5 кг (1/16 ваги тіла). Якщо б можна було розрівняти всю шкіру дорослої людини, вона зайняла би площу як розгорнутий мат (2 кв. м). Але це значно менше, ніж поверхні легенів. 
Найтонша шкіра – на повіках, а найтовща (в чотири рази товща за повіки) – на підошвах ніг.

Шкіра не пропускає воду. Зазвичай ні зовні, ні з середини. Завдяки мастилу, яке виділяється сальними залозами.
Але зовнішній шар шкірі може насичуватись водою і збільшуватись в об’ємі, саме тому наші пальці зморшкуються у ванній. Бо верхній шар розбухає, а нижній – не змінюється. 
Окрім того, людина на ¾ складається з води і якби шкіра пропускала воду зсередини, то вода випаровувалась би і людині загрожувало б зневоднення. 
Коли людина довго перебуває у воді, мастило змивається і шкіра зморшкується, але на тильній стороні сальні залози виробляють більше мастила і вода не змінює шкіру.

Функції
Захист від впливу зовнішнього середовища: 
- Від бактерій
- Від пошкодження внутрішніх органів
- Від впливу температури (спеки і холоду)

В шкірі розташовані:
- Нервові закінчення (дотик);
- Кровоносні судини, капіляри (поживні речовини і кисень);
- Потові залози (охолодження);
- Сальні залози (змащення шкіри і волосся).

Колір шкіри визначається наявністю певної речовини – пігменту меланіну. Він перешкоджає проникненню в шкіру сонячних променів. Тому чим більше перебування на сонці, тим більше меланіну, тим темніше забарвлення шкіри (засмага, негри).
Впродовж багатьох років сонячне випромінювання руйнує середній шар шкіри і тому з часом утворюються зморшки.

Як ми можемо пересвідчитись в тому, що в шкірі є кровоносні судини? Подивитись на просвіт, наприклад між пальцями, де між двома шарами шкіри просвічуються капіляри.

Оновлення
Клітини верхнього шару шкіри постійно оновлюються. Приблизно на 27 днів замінюються клітини по всій поверхні тіла. Тобто впродовж життя людина «змінює шкіру» приблизно 1000 разів. Між іншим, домашній пил більше ніж на половину складається з відмерлих клітин шкіри.

Відбитки пальців
На пучках пальців є візерунки з рубчиків шкіри, які допомагають утримувати предмети і водводити рідину від пальців. Це чимось схоже на автомобільні шини, які зчіплюються з по верхньою дороги.
Візерунки у кожної людини особливі і на гладеньких поверхнях вони залишають відбитки пальців. 

Піт
Піт у людини буває двох видів: один виділяється від фізичного навантаження або спеки, такий піт виділяється по всій поверхні тіла і призначений для охолодження тіла. А інший піт – від переляку, він виділяється лише в окремих місцях на тілі – під пахвами, попереду шиї та поблизу дупи. 
Піт здорової людини майже немає запаху, але потом харчуються бактерії, які переважно й створюють неприємний запах.
Найбільше потових залоз у людини – на стопах, долонях, під пахвами і на лобі.

Дотик
Які відчуття ми можемо сприймати шкірою?
- Властивості предметів: твердість, шорсткість, структуру
- Температуру (найповільніше)
- Біль (найшвидше)
- Свербіж (навіщо в нас щось чухається? Є першою ознакою наближення болю. Хоча терпіти свербіж часом важче ніж біль, тому люди розчухуються до крові) 
- Лоскотку (сам себе не полоскочеш, бо мозок спершу дізнається про намір полоскотати і тому ігнорує відчуття лоскотки. Начебто і смішно, але терпіти неможливо навіть в порівнянні з свербежем і болем).

Немає коментарів:

Дописати коментар