22.10.12

Читати ногами. Навчання через рух

Катерина Окремова
Випробовуємо напольну гру під кодовою назвою "Читати ногами". 
Виготовляли її разом з дітьми - в нашому варіанті восковими крейдочками - голосні купкуються всередині на теплому тлі, а приголосні, відповідно, при них, навколо, на холодному (знадобилося 4 ватмани).
Умова була - придумати візерунок для кожної літери, щоб було без повторень. Вийшло гладенько, приємно на дотик, не бруднить одяг. Тепер розумію, що останнє теж важливо, адже дітям подобається не лише ходити по ігровому полю ногами, але й повзати всім тілом. 
Гра допомагає зробити перші кроки (в прямому і переносному значенні) в читанні англійською мовою, адже інколи буває непросто дитині помітити, що між тими літерами, що їх співали торік в Alpfabet song і цими, з яких складаються конкретні слова є якийсь зв'язок :).
При цьому цікаво, що для гри підходять як прості в написанні слова (cat, hen), так і такі, що їх "треба просто запам'ятати" (knee). Останні, навіть, найбільше, бо є якась інтрига, ще й на Е двічи підстрибнути треба.
 Варіанти гри:
- ступати по літерам і проговорювати, яке слово склалося
- один іде, інший проговорює (і навпаки)
- повторити маршрут довгого слова без помилок, або кілька простих слів, щоб вийшла історія
- шукати слова, що можна читати задом-наперед (pan-nap)
- ходити слова ногами, а потім написати на дошці, хто що запам'ятав.
І багато інших варіантів.

Подібна гра може стати у пригоді і для дошкільняток, що вчаться читати рідною мовою. Але найбільше - для тих, кому не сидиться (і правильно) за партою, для гіперактивних дітей, а також для дітей, у яких зоровий канал сприйняття не є домінантним і вони краще засвоюють знання через дотик та рух (кінестетики).

Немає коментарів:

Дописати коментар